Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

  1. Back To Top    #1
    Sticky's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    WoyWoy Australia
    Posts
    90

    Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

    Hi
    SunTouch controller ;

    I just put a new sensor for water , being in Australia I want it to display Celsius but as with the previous sensor from when that was new when I change it over it shows the pool temp as 255C when I set it to show Celsius , I can only adjust it down to 175C , I did cut the pool temp wire down to about 8ft would this change the resistance ? .

    I don't have a multimeter about time I guess to get one .

    Left as Fahrenheit the values show correctly .

    I guess it more annoying than crippling .... but why would F temps show ok but not C temps .

    Also the old sensor had split vertically down the bulb what would cause this ? . The Solar system had been out of use for 18mths because of the delay in getting a new roof .

    Thanks
    dave

    Ok update i just went out to see something now when i put it into Celsius mode I get ERROR on both the solar and water sensors , I have to go right but to the start of the menus go to Advance the reset to Fahrenheit and the temps are normal again . grrrrrrr
    7 meter by 2 Meter pebblecrete , VF intelliflo , Pentair ECO-CHLOR 25 , 5 helicol Sunx 40 solar panels & a Associated controls solar controller with an intellicom 3 to control the VF and relay to switch to valves .

  2. Back To Top    #2
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

    Sounds like a controller problem of some type, the sensor should read the same for either F or C (if it reads right or not is another issue)
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  3. Back To Top    #3
    Sticky's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    WoyWoy Australia
    Posts
    90

    Re: Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

    So there is aproblem with the SunTouch ? ...... would reinstalling the firmware or an upgrade solve it ? . I dont like doing firmware unless its Really needed .

    its always been like this from new and it worked fine in Fahrenheit mode from what I remember .

    I get the new panels on tomorrow so by the end of the week I will know if the ST controller is a bit flaky .
    7 meter by 2 Meter pebblecrete , VF intelliflo , Pentair ECO-CHLOR 25 , 5 helicol Sunx 40 solar panels & a Associated controls solar controller with an intellicom 3 to control the VF and relay to switch to valves .

  4. Back To Top    #4
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

    Sounds like you are not the only one with this issue, see this I turned up with a quick google search, http://ths.gardenweb.com/forums/load/po ... 15312.html , unfortunately there was no solution posted, but it does seem to be associated with switching from F to C.

    Ike
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  5. Back To Top    #5

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,636

    Re: Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

    You may just have another defective sensor. Try taking the good sensor and plug it in to the water slot on the board to see if it is a sensor problem, or a controller problem.
    Factory Warranty Station for:
    Jandy/Zodiac, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

  6. Back To Top    #6
    Sticky's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    WoyWoy Australia
    Posts
    90

    Re: Suntouch water sensor Not displaying Celsius correctly

    Hi PC

    Ok I will try the solar sensor , but today when I switch to Celsius it just gave me ERROR on water and Solar this means sensor are not connected and when I changed it back to F it still showed ERR . I had to back out of the menu and start again .
    Fahrenheit works ok if I leave it alone .

    I think it may be the motherboard .
    7 meter by 2 Meter pebblecrete , VF intelliflo , Pentair ECO-CHLOR 25 , 5 helicol Sunx 40 solar panels & a Associated controls solar controller with an intellicom 3 to control the VF and relay to switch to valves .

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •