Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: algae?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2013
    Location
    CT
    Posts
    17

    algae?

    I can't figure out what keep reappearing on the bottom of my pool. I think it is algea, brownish in color. The puzzling thing is my water is otherwise clear. The FC level runs from 3-5 depending on how recently I have added 12% bleach. PH is at 7.8 AK is at 11 and CYA is at 4.5
    I vacuum and it is back the next day albeit slightly.
    Suggestions on how to treat and what in fact I have?
    Thanks!
    15600 AG
    Filter Cartridge
    Waterway HI-FLO 48 2 Speed
    HI-250 GPM,LOW-144 GPM
    BBB,Leslie DPD Tester

  2. Back To Top    #2
    techguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Antelope, CA
    Posts
    2,687

    Re: algae?

    Where did you get your test results? CYA=4.5 is not correct. You cannot measure a CYA that low.
    -- Guy --
    10K gallons in 21' Round 52 inch wall Aqualeader AG, Hayward Power Flow LX 1.5 HP pump motor, Hayward Perflex EC50AC DE filter w/Cellulose, Wide mouth skimmer, 2013 new Diver Dan (craigslist) to replace the faded old Hayward AquaBug. TF-100

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: algae?

    What test kit are you using? Your TA and CYA numbers do not make sense.

    What does it feel like if you run it between your fingers?

    Could be a low level algae bloom that is barely being held in check and leaving the water clear. An OCLT should be able to confirm if you have algae and need to SLAM the pool.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2013
    Location
    CT
    Posts
    17

    Re: algae?

    thank you. I forgot to move the decimals on the AK it should be 110 and CYA should be 45. Long day.
    15600 AG
    Filter Cartridge
    Waterway HI-FLO 48 2 Speed
    HI-250 GPM,LOW-144 GPM
    BBB,Leslie DPD Tester

  5. Back To Top    #5

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,085

    Re: algae?

    If you see visible debris on the pool floor each day and it is brushing up into a cloud, it is surely dead algae.....regardless if your water is clear or not.

    To get rid of it, you will have to SLAM the pool according to the article in Pool School.

    I suggest reading "The ABC's of Pool Water Chemistry" up in Pool School and then read "SLAM - Shock Level And Maintain".

    If you continue more of what you are currently doing, you will continue getting the same results.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •