Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Pump trips CB when on backwash

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Augusta, GA
    Posts
    90

    Pump trips CB when on backwash

    Like the title says, my pump trips when the filter is on backwash or rinse. Runs fine when on filter. I am guessing that the increased backpressure on the pump when the filter is set to filter is causing whatever is wrong with the pump to fix itself. Any ideas?
    30'x52'' AGP 21,000 Gallons
    TWM 2.64 SF Sand Filter w/ Century 1.5 HP Pump
    BBB'er for life!
    TF-100 Test Kit

  2. Back To Top    #2
    kellyetheredge's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Lubbock, texas
    Posts
    43

    Re: Pump trips CB when on backwash

    Does it trip immedently? And it trips the circuit breaker, not the GFCI?
    14,364gal AGP
    Intex Ultra Frame 16'x32'x52"
    Krystal Clear™ Sand Filter Pump & Saltwater System - 2,650 GPH**Nite-Brite Halogen Pool Light
    TF-100 Test Kit (This kit Rocks)

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Augusta, GA
    Posts
    90

    Re: Pump trips CB when on backwash

    It trips after running about 5-10 seconds. It also makes more noise when the filter is set to BW and rinse, like a bearing issue. Just funny how it runs great when set to filter.

    Yes, it is the CB that trips. Sometimes the pump itself will shutoff and stay off until it cools.

    --Thomas
    30'x52'' AGP 21,000 Gallons
    TWM 2.64 SF Sand Filter w/ Century 1.5 HP Pump
    BBB'er for life!
    TF-100 Test Kit

  4. Back To Top    #4
    kellyetheredge's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Lubbock, texas
    Posts
    43

    Re: Pump trips CB when on backwash

    Motor/Pump is drawing more amperage when switched to backwash or rinse obviously. Is the drain (backwash port) obstructed? Going thru a hose? How old is pump/filter?
    14,364gal AGP
    Intex Ultra Frame 16'x32'x52"
    Krystal Clear™ Sand Filter Pump & Saltwater System - 2,650 GPH**Nite-Brite Halogen Pool Light
    TF-100 Test Kit (This kit Rocks)

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Augusta, GA
    Posts
    90

    Re: Pump trips CB when on backwash

    Pump/Filter is less than a year old. Currently don't have any hose on the backwash port, its blowing right into the yard. That's why I am thinking that the increased pressure is actually keeping the pump running.

    --Thomas
    30'x52'' AGP 21,000 Gallons
    TWM 2.64 SF Sand Filter w/ Century 1.5 HP Pump
    BBB'er for life!
    TF-100 Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •