Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: NL100 driving me nuts

  1. Back To Top    #1

    NL100 driving me nuts

    Hi. New member here. I've learned a lot by reading this site. I have a 28' aboveground pool(2009), and after the first year, I found the old pool forum site and switched to BBB and never looked back. I find as long as I run my filter 16 hours/day, I stay trouble free. My problem is with night swimming. The pool dealer sold me a 50W in-wall light. I think it's sta-rite or something. It's always worked fine, but I want it a bit(a lot?) brighter. I ended up buying a SmartPool NL100 nightlighter and put it on the pool wall opposite the 50W light. The lighting is perfect. The only issue is, the light has always turned off anywhere from 8 to 30 minutes after poweron and requires about 8 minutes before it will turn back on. I've troubleshot this thing extensively and SmartPool was willing but not ultimately much help. They even sent me a light they tested for the full 3 hour cycle. Still no dice.

    I'm almost positive it's not thermal or water leakage related, after multiple tests. I'm convinced it's this "fuse protection circuitry" the light has. Question: Since the other light works fine, and overall, my house(1990) has no known electrical issues, what might cause this light to reset? I assume the fuse protection is just protecting the fuse against a spike/short because the fuse is not serviceable, but it seems awfully touchy if that's the case. Anyone else have an NL100? Options for aboveground pools are limited if you don't want another hole in your pool wall. Floating lights aren't powerful enough, and since my 50W light is right near my return, I really want a light I can put on the opposite side for better coverage, so that rules out return lghts. Sorry for the book...
    Jamie
    18' round ag 7600gal soft side intex
    Krystal clear 1500 gal/hr cartridge filter
    Set up 6/10/13, baquacil for 3 weeks

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: NL100 driving me nuts

    I have the NLMC and have never had that kind of problem with it.

    So this is the second light you've had that's done the same thing?

    I it installed up to the water depth mark?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: NL100 driving me nuts

    It's actually the third. Yes, it's at the correct water depth. I've tested in a pickle bucket as well at different outlets at my house as well as at my work. At my work, it goes the full cycle, but not at my house. Sometimes i'll get 40 minutes, but usually it's like 10 minutes and then it shuts off. the transformer is not getting any hotter than when it was at my work and I've made sure water is not getting in the light fixture, so that leaves me with this fuse protection logic. Somehow, the electricity at my house makes this thing jumpy. Can't understand it though.
    Jamie
    18' round ag 7600gal soft side intex
    Krystal clear 1500 gal/hr cartridge filter
    Set up 6/10/13, baquacil for 3 weeks

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: NL100 driving me nuts

    Do you have problems with any other electrical or electronic devices?
    Have you checked for voltage and hertz?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5

    Re: NL100 driving me nuts

    I don't have any other known electrical problems. I do have a line conditioner I use for my band. Maybe i'll plug the light into it to see if it passes the test. The light, as you know, is compeltely sealed and impossible to get a reading on without modifying it a bit. I'd love to see what's going on with the amperage when the light shuts off. At least that might give me a clue. Thanks for the help. This one might not get solved i'm afraid. I may have to buy a Pentair aqualuminator and put up with both my lights facing the same wall. It should add light, although not ideal like the NL100.
    Jamie
    18' round ag 7600gal soft side intex
    Krystal clear 1500 gal/hr cartridge filter
    Set up 6/10/13, baquacil for 3 weeks

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: NL100 driving me nuts

    Why do you use a line conditioner for the band?
    Is there noise on the line? If there is, that may be messing with the timing circuit of the NL.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  7. Back To Top    #7

    Re: NL100 driving me nuts

    I use it when we gig for clubs with crappy power. But you make a good point I haven't thought of. Maybe the NL100 is getting confused as to when it's been 3 hours. Smartpool's product manager is supposed to call me this week. I'll ask him how the light tracks time since power on. thanks!
    Jamie
    18' round ag 7600gal soft side intex
    Krystal clear 1500 gal/hr cartridge filter
    Set up 6/10/13, baquacil for 3 weeks

  8. Back To Top    #8

    Re: NL100 driving me nuts

    Smartpool was unfortunately again no help. They just think the transformer's getting hot and tripping the thermal. Do you know how the auqaluminator compares to the NL100(or the colored version you have)? Is it about the same brightness?
    Jamie
    18' round ag 7600gal soft side intex
    Krystal clear 1500 gal/hr cartridge filter
    Set up 6/10/13, baquacil for 3 weeks

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: NL100 driving me nuts

    I have no experience witrh the AQL.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •