Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Multiport issue?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Central VA
    Posts
    23

    Multiport issue?

    We just moved into our house a month ago. It took me 3 weeks to get the swamp swimable which was great for a week. Now we just vacuumed and backwashed and can't get the multiport to engage in filter mode. Water keeps coming out of the backwash line no matter what we do. This happened every other time we vacuumed as well but we were able to get it to stop after turning the multiport a couple times. Since I found this site after week one I have avoided the pool store but is this a time it's ok to go talk to them? My husband is a big DIY guy so after a couple you tube videos he is ready to replace it himself but I am wondering if I should let him or not.
    25k gallon IG Vinyl
    Hayward sand filter

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad woodyp's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East Texas
    Posts
    8,999

    Re: Multiport issue?

    You should remove the multiport valve and inspect the spider gasket. Cheap and easy to replace if need be. If it looks ok, you can try just lubing it. Hopefully, the valve itself is intact.
    16x32x52" Steel Cornelius Miramar AGP Vinyl liner 13,100 gal. Buried 2 ft.
    2 Speed Hayward Power-Flo Matrix 85 g.p.m. 22" 250lb. sand filter hard plumbed
    Pool Rover Jr., Pool Blaster Max, Diver Dave TF100 Test Kit/Speed Stir
    Margaritaville Frozen Concoction Maker, Liqour Chiller, & Drink Mixer & Party Tub----Collect 'um all!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Central VA
    Posts
    23

    Re: Multiport issue?

    Quote Originally Posted by woodyp
    You should remove the multiport valve and inspect the spider gasket. Cheap and easy to replace if need be. If it looks ok, you can try just lubing it. Hopefully, the valve itself is intact.
    My husband actually did take it off tonight, figured if it's broken we couldn't hurt it anymore but could maybe see a problem. He didn't see anything that looked obviously wrong. How do you lube it, it seems to turn fine but it's like it's stripped like a screw would be, not locking into each different port.
    25k gallon IG Vinyl
    Hayward sand filter

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad woodyp's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East Texas
    Posts
    8,999

    Re: Multiport issue?

    Use any waterproof silicone based lube. Pool stores even sell a small tube.
    16x32x52" Steel Cornelius Miramar AGP Vinyl liner 13,100 gal. Buried 2 ft.
    2 Speed Hayward Power-Flo Matrix 85 g.p.m. 22" 250lb. sand filter hard plumbed
    Pool Rover Jr., Pool Blaster Max, Diver Dave TF100 Test Kit/Speed Stir
    Margaritaville Frozen Concoction Maker, Liqour Chiller, & Drink Mixer & Party Tub----Collect 'um all!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •