Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Water not returning?

  1. Back To Top    #1

    Water not returning?

    Guys I am having with one of my returns to pump number 2. I have one pump that takes water from pool and the attached spa and pushing it through the filter. Then another one that just has a pipe comming in and going back underground. I am fairly certain it has to do with the spa. I have to main returns in the pool and two more in the spa (each has 2 pipes under it). There is very little water comming into that second pump, comming in slowly but water is clear so i dont think there is a crack in the pipe? the pump comes on when i turn it on but there is hardly any water in it. I rarely used it in the past but was always full of water (usually just circulated it a few times in a season to keep algea from growing in it). any ides what it could be? clog or maybe air stuck in it? I can take picture of equipment if needed.
    29,000 FreeForm Gunite Salt Water Pool with attached Hot Tub, Jandy DE60 Filter, Jandy Lite2 Heater, Polaris Vac Sweep 380.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Water not returning?

    It sounds like either a clog or an air leak in the suction line. Have you made sure the basket lid seal is clean and lubricated well? Have you tried flushing water backward through it to see if anything comes out?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: Water not returning?

    I will check out lide again today, took it off couple of times just to see whats going on but didnt really pay attention..... its one of those that snaps down and then u turn it about quarter way around. How would I flash water through it backwards? just take a hose and run water into it? I dont think there is a way to use the pump to reverse? (at least I dont know how)
    29,000 FreeForm Gunite Salt Water Pool with attached Hot Tub, Jandy DE60 Filter, Jandy Lite2 Heater, Polaris Vac Sweep 380.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Water not returning?

    Just take a water hose and run water throught it back toward the pool.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5

    Re: Water not returning?

    Quote Originally Posted by Bama Rambler
    Just take a water hose and run water throught it back toward the pool.
    Alrighty then, do you suggest I take the covers off the two drains in the spa to see better? if so I will need to drain the spa to get in there
    29,000 FreeForm Gunite Salt Water Pool with attached Hot Tub, Jandy DE60 Filter, Jandy Lite2 Heater, Polaris Vac Sweep 380.

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Water not returning?

    I wouldn't worry about it to begin with. If you see lots of stuff coming out you may want to go further, but cross that bridge when you get to it.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  7. Back To Top    #7

    Re: Water not returning?

    Ok so I tried as you suggested and didnt seem to get anywhere, the pump was almost full by tonight but still very slow feed comming in. With hose it filled up quickly but when i turned the pump on it went dry withing couple seconds ( i dont think i can create enough pressure from the hose to push the water out in the spa as there spa is full of water, seemed like the water jsut came right back into the pump??). I remember I opened one of these up couple years ago and water was gushing out like no tomorrow from just the pressure in the pool, I guess this one is for the spa so less water but I would think with lid open water still should come out? the pumps are below water level in the pool, wouldnt this be indicative of some kind of a clog?
    If so is there a way for me to attempt to clear it somehow or do I need to get a pool professional to do this?
    29,000 FreeForm Gunite Salt Water Pool with attached Hot Tub, Jandy DE60 Filter, Jandy Lite2 Heater, Polaris Vac Sweep 380.

  8. Back To Top    #8
    UnderWaterVanya's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Mint Hill, NC
    Posts
    2,589

    Re: Water not returning?

    Try attaching a drain king to the house and then fitting it into the pipes.

    Sent via Tapatalk...
    Inlaws Pool Boy since June 14th 2012, Pool built ~ 2003, In-Ground, 16'x32'
    13500 gal, Vinyl Liner, Fiberglass Slide, TF-100 Test Kit, Hayward 210T
    sand filter, A.O. Smith 1.5HP main pump motor (C48L2N134C1),
    Hayward SuperPump (model ?), Polaris 380 & PB4 Booster Pump

  9. Back To Top    #9

    Re: Water not returning?

    Quote Originally Posted by UnderWaterVanya
    Try attaching a drain king to the house and then fitting it into the pipes.

    Sent via Tapatalk...
    Wow never heard of this thing, do you suppose this will be ok for a long pipe used in pool equipment? The pipe is farily long betwen the spa and the pool equipment and i see this thing only in close quarter videos.

    edit: just saw a vid or this or something similar on the tube and you are right this looks like the right thing for the job thanks
    29,000 FreeForm Gunite Salt Water Pool with attached Hot Tub, Jandy DE60 Filter, Jandy Lite2 Heater, Polaris Vac Sweep 380.

  10. Back To Top    #10

    Re: Water not returning?

    Quote Originally Posted by UnderWaterVanya
    Try attaching a drain king to the house and then fitting it into the pipes.

    Sent via Tapatalk...
    Thanks Vanya, this worked great cleared the clog right up, although not really sure what the clog was as all that cleared up was a couple of small leaves :P but water now is running as it should.
    29,000 FreeForm Gunite Salt Water Pool with attached Hot Tub, Jandy DE60 Filter, Jandy Lite2 Heater, Polaris Vac Sweep 380.

  11. Back To Top    #11
    UnderWaterVanya's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Mint Hill, NC
    Posts
    2,589

    Re: Water not returning?

    Sweet!

    Sent via Tapatalk...
    Inlaws Pool Boy since June 14th 2012, Pool built ~ 2003, In-Ground, 16'x32'
    13500 gal, Vinyl Liner, Fiberglass Slide, TF-100 Test Kit, Hayward 210T
    sand filter, A.O. Smith 1.5HP main pump motor (C48L2N134C1),
    Hayward SuperPump (model ?), Polaris 380 & PB4 Booster Pump

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •