Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

  1. Back To Top    #1

    Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    I have a 5 year aqua pure 1400 system. Last year I replaced the flow sensor and all worked well. After noticing no chlorine production and getting 120 errors I cleaned the cell. however this did not solve the issue. So I replaced the cell this year with a new one. Everything works well on the main board, and I have not got any error codes...however, still no chlorine production.

    I boosted the production to 100% and ran the pump for 24 hours. After that I turned up production to 65% and ran it for another 24 hours. Still nothing?

    Any suggestions?

    Thank Doug
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,089

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Welcome to TFP!

    What is your CYA level, and how does your water look?

    Try setting the unit to 100%, waiting 15 minutes, then take your way sample from the water coming out of the return.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  3. Back To Top    #3

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Thanks cya level is less than 1.0 ppm. The water looks good right now my wife dumped liquid shock in a few days ago. I will take your advice get back to you with the results.

    Thanks a lot.
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

  4. Back To Top    #4

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Ok. The level at the return is 2.0 so it is producing chlorine. That is good news. Is there a formula on how long to run the pump with a corresponding % of chlorine production. I have a 24,000 gallon pool.

    Thanks
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,089

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    CYA is critical for operating a SWCG, but it's not possible to measure it at 1ppm. It should probably be 70-80ppm depending on what your manufacturer recommends.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  6. Back To Top    #6

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Thanks John. I am reading off the aqua check test strips. Free chlorine prior to testing the water at return was between 0.5 ppm/mg/litre. Am I reading the correct test?
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,089

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Quote Originally Posted by Fish5658
    Thanks John. I am reading off the aqua check test strips. Free chlorine prior to testing the water at return was between 0.5 ppm/mg/litre. Am I reading the correct test?
    You need the Stabilizer or Cyanuric Acid (CYA) test.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  8. Back To Top    #8

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    OK - stabilizer test strip is around 20 ppm /mg/litre. i will run the 100% chrorine production for 15 mins and test at return........

    sorry for the fire drill - u have been very helpful
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

  9. Back To Top    #9

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Ok - ran the test - looks like stabilizer is running around 60 ppm
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

  10. Back To Top    #10
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,089

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    Since you know you are making chlorine, and your CYA is not completely lacking though it's a little low, I'd probably assume you have algae trying to get going. I'd shock the pool according to The Shock Process
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  11. Back To Top    #11

    Re: Jandy aqua pure 1400 not producing chlorine

    great - thanks i will.
    28,000 gal gunite, triton II sand filter
    Brand new pentair swg

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •