Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: DE filter, pressure dropping

  1. Back To Top    #1
    Whatrymes's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    E. Bridgewater, MA
    Posts
    132

    DE filter, pressure dropping

    Hi:

    This is a first. After I backwash/recharge my DE filter the pressure has always run, for years, between 10 - 11 psi as long as it's clean. But now I've noticed that it's been down to 8 the last couple of days. I've recharged it, cleaned the baskets, checked the weir, all is clear. The return feels normal and I do not see any air bubbles, I'm stumped.
    15 X 30 X 3.6 Ester williams AGP
    10,800 gallons
    Haywood EC40C90 DE filter 1 HP pump
    TF-100 Test Kit

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,078

    Re: DE filter, pressure dropping

    Usually an indication of some type of restriction (partial blockage) on the suction side of your system.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Re: DE filter, pressure dropping

    When the pump is running can you see air in the pot?

  4. Back To Top    #4
    Whatrymes's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    E. Bridgewater, MA
    Posts
    132

    Re: DE filter, pressure dropping

    Quote Originally Posted by keene3b07
    When the pump is running can you see air in the pot?
    No, no air in the pot.
    15 X 30 X 3.6 Ester williams AGP
    10,800 gallons
    Haywood EC40C90 DE filter 1 HP pump
    TF-100 Test Kit

  5. Back To Top    #5
    Whatrymes's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    E. Bridgewater, MA
    Posts
    132

    Re: DE filter, pressure dropping

    Don't see any obstruction from the skimmer to the pot. The pot, which is idle right now is filled with hazy water. Looks like DE????
    15 X 30 X 3.6 Ester williams AGP
    10,800 gallons
    Haywood EC40C90 DE filter 1 HP pump
    TF-100 Test Kit

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: DE filter, pressure dropping

    That could happen if you have a build-up of air in the filter that gets compressed. Then when the pump shuts off, the air pushes water backward through the filter into the pump.

    Another possibility regarding the lower pressure is that some debris is stuck in your impeller.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  7. Back To Top    #7
    Whatrymes's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    E. Bridgewater, MA
    Posts
    132

    Re: DE filter, pressure dropping

    I'm not familiar with the inner workings of a pool pump so I don't know if the problem is the impeller and everything "feels" normal. The pressure from the return, the suction at the weir. I cleaned, lubed and Teflon taped everything I could. Checked for debris, tightened everything and turned on the power. Wow, my pressure was back to normal and held for my morning cycle. But after the power cut, the pot once again was full of DE (?) and when the power returned, the pressure was the lowest it's been.

    So, while I'm waiting for someone to take a look at this, is there a downside? Should I run as normal?

    Thank you,
    Ed
    15 X 30 X 3.6 Ester williams AGP
    10,800 gallons
    Haywood EC40C90 DE filter 1 HP pump
    TF-100 Test Kit

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    May 2013
    Location
    Erie, PA
    Posts
    53

    Re: DE filter, pressure dropping

    I'm curious to hear what you find out. This just happened to me as well. Pressure was always 15 since last year and this season. I bumped it and it started running at around 12. I also noticed de in the pool.

    Just took apart the filter and acid washed the fingers. Was expecting to find holes and tears but nothing. Everything looked good.

    Just put it back together and its running at 11, which at least now I expect it to do since I just cleaned it. Hoping I dont see any DE in the pool when I check it later.
    22,700 gallon, 18x36 Vinyl IG - Hayward EC65 Perflex DE Filter

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •