Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: losing water to waste when pump off?

  1. Back To Top    #1

    losing water to waste when pump off?

    Hi Y'all, So I added floc, ran pump for an hour, turned it off and set multi to waste(pump off). hooked up hose to fill because in morning I am vac to waste. 9 hour later I expect pool to be fully overfilled but found it 6-8" lower than when I shut pump off and set valve to waste, its 3" below strainer. Question is did weight of water force pool water drain through bottom through pump and to waste with pump off? sounds like it could but not sure and a bit worried. I have not been losing water at all this season.


    also, how do I put my pool info in my posts so it there each time?

  2. Back To Top    #2
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    SW Louisiana

    Re: losing water to waste when pump off?

    It sounds like your waste line is likely hard plumbed and goes to a point below the pool level, in effect you set up a siphon.
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  3. Back To Top    #3

    Re: losing water to waste when pump off?

    Yes it does. Exactly what I thought. Thanks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts