Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: HELP....Pump Not Priming

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    117

    HELP....Pump Not Priming

    Walked outside today while the Polaris was running and the pump was sounding funny. I walked over and the pump basket had a decent amount of air in it, but it was pulling water trying to recover. I turned off the pump, cleaned out the skimmer baskets and the pump basket and then turned the pump back on. Only now it won't prime itself. It just sits there sucking air. I tried priming it with a bucket but that didn't seem to help. Also, it appears the suction lines aren't clogged because the water leaves the pump basket and enters the suction lines and goes into the pool when I'm priming the pump manually. I tried with the multi-valve in both filter mode and waste mode with no difference in results. Any ideas?
    30,000 Gallon Inground, Vinyl Liner
    DE Filter & Pentair IC40 SWG
    Pentair Legend Platinum w/ PB4 Booster
    Pentair Kreepy Krawler Prowler Robot

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: HELP....Pump Not Priming

    Is your water high enough in the pool so the skimmers are not slurping air?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    117

    Re: HELP....Pump Not Priming

    Oh yeah. With all the rain we've been getting its almost to the top of the skimmer opening. So it's not slurping air from there.
    30,000 Gallon Inground, Vinyl Liner
    DE Filter & Pentair IC40 SWG
    Pentair Legend Platinum w/ PB4 Booster
    Pentair Kreepy Krawler Prowler Robot

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    117

    Re: HELP....Pump Not Priming

    Figured it out. The pump housing gasket was pinched. New gasket for $7 and it's fixed.
    30,000 Gallon Inground, Vinyl Liner
    DE Filter & Pentair IC40 SWG
    Pentair Legend Platinum w/ PB4 Booster
    Pentair Kreepy Krawler Prowler Robot

  5. Back To Top    #5

    Re: HELP....Pump Not Priming

    Figured it out. The pump housing gasket was pinched. New gasket for $7 and it's fixed.

    Glad to hear your problem is resolved! How did you think to check that gasket? Did arrive there by process of elimination? Just curious bc I'm experiencing similar issues.
    19k gal vinyl in-ground, 1HP Flotec, 20" Pentair Triton Meteor sand filter.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •