Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Sand in pool under returns and loud pump

  1. Back To Top    #1

    Sand in pool under returns and loud pump

    Last year I noticed a little sand, but I am noticing more this year. What could be the problem?

    I have a Hayward S-200 filter that I have done no maintenance on for the two years I have lived here.

    I am also having problems with my 3/4 HP Hayward Super Pump. It is running very hot and making a whining noise. I took it apart and cleaned it but it didn't help any. I have been running it only about 1 hr at a time several times a day so it doesn't get too hot and completely **** out on me. I assume the bearings are bad. Is this worth taking somewhere to repair or should I buy new?

    This is a very frustrating start to the new season.

    9000gal IG Vinyl

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2007
    Morris, IL
    I got a new motor and pump for around $180 and voila, silence. Mine was making the same noise. I also am getting some sand through the returns, I suspect the one of the laterals has a hole in it. Which I would not be surprised since one time when I emptied it I just rolled it around and dumped the sand out. Eventually when it gets bad enough I will just either replace the filter, or try to fix it. Fixing it would have to be done all at once though, not filtering is not good.

    Above Ground / 18' Round / Vinyl Liner / Sand Filter / 100K Gas Heater / Salt Added / No Nature2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts