Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 16 of 16

Thread: Pump or motor not working

  1. Back To Top    #1

    Pump or motor not working

    Hello all,

    I currently own a pool and decided to do maintenance myself. Ive been doing a good job so far. But last night the pump or motor stop working. I am not sure if it is the pump or motor that stop working... I know its 2 different things. But here is my situation. ..

    When I turn on the pump... i just here a humming noise as if the pump wants to turn on. But there is no water in the pump basket (not sure what is is called). Also the pressure to the D.E. filter reads 0. Does anyone have an idea of what this could be? I know replacing the pump is expensive and I dont want to go that route. Could it be clogged or something?
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,086

    Re: Pump or motor not working

    Welcome to TFP!

    There's a good chance that the capacitor has failed. They are common failures, but cheap to replace.

    What model pump do you have?
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  3. Back To Top    #3

    Re: Pump or motor not working

    Sorry I said there was no water in the pump basket and there is actually water in there... its just sitting there.

    NOt sure what model it is... the label says Century Centurion, Serial # BN10-137. Would that be the model?
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  4. Back To Top    #4
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: Pump or motor not working

    That is the motor, not the brand and model of the pump, perhaps you could post a photo
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  5. Back To Top    #5

    Re: Pump or motor not working

    I know it is a hayward pump not sure what the model is. I can post picture once I get home.
    If in my case the capacitor does needs to be replaced can I buy that at leslies pools or crown pools here in our local pool stores (Lancaster, Texas)? Or buy online? What website?
    Also, if my pool is overflowed would that be a reason for the pump to shut off?
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  6. Back To Top    #6

    Re: Pump or motor not working

    Here is the picture of the pump.
    Attached Images Attached Images
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,086

    Re: Pump or motor not working

    That is your multiport valve.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  8. Back To Top    #8

    Re: Pump or motor not working

    Ok would this be the pump? Sorry im new to the pool world.
    Attached Images Attached Images
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  9. Back To Top    #9
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: Pump or motor not working

    Quote Originally Posted by luria8
    Ok would this be the pump? Sorry im new to the pool world.
    Your picture doesn't show. For reference: http://www.troublefreepool.com/pool-...l_encyclopedia

    Scroll down to where it says Pumps.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  10. Back To Top    #10

    Re: Pump or motor not working

    I edited my previous post with the picture.
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  11. Back To Top    #11
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: Pump or motor not working

    There are 2 pictures above one is your multi port valve, the other is a close up of the label on the pump motor. The pump is the rest of the thing around that label, as it is this is a bit like trying to identify a brand and model of car by a closeup shot of the license plate without having access to the DMV records.
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  12. Back To Top    #12

    Re: Pump or motor not working

    Thanks for your help! I will post a picture of the enite thing tomorrow... Sorry for all the confusion.
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  13. Back To Top    #13

    Re: Pump or motor not working

    For those who were helping me... I ordered the capacitor from a local seller here in my area. My husband will be installing it today after work. I really hope this works. Sorry I didnt post a picture of the pump, but is was raining in the morning so I wasnt able to go outside. I will keep you all posted of the outcome.

    Thanks a bunch!
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  14. Back To Top    #14

    Re: Pump or motor not working

    Great news! My pump is working like new!!! Thanks all for the help! It was such an easy fix!
    35,000 gallon inground pool
    D.E. Filter

  15. Back To Top    #15
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: Pump or motor not working

    Quote Originally Posted by luria8
    Great news! My pump is working like new!!! Thanks all for the help! It was such an easy fix!






    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  16. Back To Top    #16
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,086

    Re: Pump or motor not working

    Quote Originally Posted by luria8
    Great news! My pump is working like new!!! Thanks all for the help! It was such an easy fix!
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •