Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: help with a new intex sweg

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Cache , Ok 10 miles west of Lawton, OK
    Posts
    37

    help with a new intex sweg

    Hello All!

    I just bought a new intex sweg, got it hooked up put in 250 lbs of salt, had the kids swim and ran the filter for 1 1/2 days. I have the salt test strips that were recommended on this board. Tested the water it was 2700.
    Started the sweg ran it for 2 hours stopped it started it again to see it work again, and got a HIGH salt error. Drain about 2 in of water still the high salt error. I had the copper disconnected. I reconnected it. I restarted sweg it worked. I turned it off started it again, I got the high salt error agin. Return it to walmart started the new one worked great for 2 hours. I thought I was good to go, but NO! Got the high salt error again. I think maybe the strips are messed up. I bought them from testkits.com. I am going drop the water 2 more in and refill. It hard for me to believe 2 bad units in 2 days
    any advice would be appreciated.
    Thanks!!
    Retired Army and still serving.
    18X54 round above ground pool
    Sand Filter, 1hp pump
    TF 100 Test Kit
    Rover Jr robot cleaner

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: help with a new intex sweg

    The salt test strips are usually spot on, but there have been numerous reports of them being wildly wrong for some people. The drop test is much more complex to use, but doesn't have that problem.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Cache , Ok 10 miles west of Lawton, OK
    Posts
    37

    Re: help with a new intex sweg

    well i'm droping more water to see what is going on. Its strange that the first time it works and the second or third it doesn't.
    Retired Army and still serving.
    18X54 round above ground pool
    Sand Filter, 1hp pump
    TF 100 Test Kit
    Rover Jr robot cleaner

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Clarks Summit,Pa.
    Posts
    37

    Re: help with a new intex sweg

    When I put your pool into pool calculator (4.3 ft high x 18 ft. wide I came up with 7600 gal.) , I put in 0 for your start for salt and a goal of 2700 and came up with 172 lbs. of salt. Most likely there was some salt in your water when you started. That is why it is recommended to have the salt checked before adding any to the pool and I held off on 2 bags for 2 days so that the salt could circulate and I waited 24 hours before I turned on the SWG. It is easier to add than refill. I hope you have everything running now.
    12,000 gal. 14x28 Inground vinyl liner (2004), 1 HP. Jacuzzi magnum pump,
    Raypak heater, Jacuzzi laser sand filter,Autopilot DIG-220 SWG, 35/22 cell,
    TF-100 test kit,K-1766 saltwater test kit, speedstir

  5. Back To Top    #5
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: help with a new intex sweg

    Quote Originally Posted by heidiho
    When I put your pool into pool calculator (4.3 ft high x 18 ft. wide I came up with 7600 gal.)
    Although the wall is 52 inches, the water level is likely 6 inches shorter so 46in or 3.833 feet...giving a pool volume of about [s:15842r73]5700[/s:15842r73] 7200 gallons.

    Adding 250 lbs to your 5700 gallon pool means your salt was high at [s:15842r73]5200[/s:15842r73] 4150 ppm and the intex swg will not run up there. Reduce the level to about 3500 ppm (by draining ~8 inches and refilling) and it should work great. Sounds like your strips may be bad.
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Cache , Ok 10 miles west of Lawton, OK
    Posts
    37

    Re: help with a new intex sweg

    Thanks for all the replies!!!

    I did lower it, the strips says 2500 and it is working great!!!
    I have always used the 52 in and that may be why nothing was working out as far as the calculator. I was putting in 9500 gallons. I did not figure the 6 in less of water. Thank you for helping me out on that. All is well. My pool has never been clearer.

    Why is it the fc can be so much lower, than a normal chlorine pool?

    Once again thanks for the help.

    NOTE Leslies had my salt at 5700, so I guess they were close and my strips where not.
    Retired Army and still serving.
    18X54 round above ground pool
    Sand Filter, 1hp pump
    TF 100 Test Kit
    Rover Jr robot cleaner

  7. Back To Top    #7
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: help with a new intex sweg

    Quote Originally Posted by ropdyke
    I was putting in 9500 gallons.
    I was wondering why you put in 250 lbs.

    By the way, I made a mistake (I thought I used poolcalculator right) and I should have said 7200 gallons...looked it up on intex's site and they list the pool at a bit less: 6981 gallons. Intex lists 175 lbs of sand being correct.
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  8. Back To Top    #8
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: help with a new intex sweg

    Almost forgot, don't forget to disconnect the copper bars!
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  9. Back To Top    #9

    Re: help with a new intex sweg

    Quote Originally Posted by linen
    Almost forgot, don't forget to disconnect the copper bars!
    Can I ask why to disconnect the copper bars? I am trying to learn about my Intex SWG, as I am not sure if it is working or if we need a new one. It was a replacement for a bad cell 2 years ago and stored last year. Thanks
    4.5K gal AG Intex SWG & 0.95 HP sand filter

  10. Back To Top    #10
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: help with a new intex sweg

    The bars add copper to your pool which you do not need or want. Copper can stain pool surfaces and cause blond hair to turn green. Copper only brings disadvantages when used in a properly chlorinated residential pool.
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  11. Back To Top    #11

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Cache , Ok 10 miles west of Lawton, OK
    Posts
    37

    Re: help with a new intex sweg

    yep I did disconnected the bars, but did not remove them. I also ordered the better test kit from tft testkits. I sure those strips where messed up. Thanks for your help!
    Retired Army and still serving.
    18X54 round above ground pool
    Sand Filter, 1hp pump
    TF 100 Test Kit
    Rover Jr robot cleaner

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •