Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Digital Auto Pilot - bad salt readings

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    NB, Canada
    Posts
    66

    Digital Auto Pilot - bad salt readings

    Hi guys,

    How long after adding bags of salt should i wait to get an accurate reading on my Auto Pilot?

    Connected my Auto Pilot maybe a week ago. Salt level showed up as low on the screen. So i tested with the salt strip, adjusted the Auto Pilot by maybe 100 ppm, then added like 4 bags of salt. I wait 24 hours and then check again and the Auto Pilot reads like 200 ppm??? So I adjusted to the correct level using salt strip again. Waited and now the Auto Pilot reads over 5000 ppm.

    Any thoughts? Is it possible that it takes a day or two for the salt to completely dissolve and the Auto Pilot to read it correctly?

    Thanks!

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    May 2013
    Location
    Scottsdale, AZ
    Posts
    37

    Re: Digital Auto Pilot - bad salt readings

    For me, it generally takes 2 days before the salt is fully infused and I can get an accurate reading.
    12K play pool, sparkle quartz finish, Compupool salt system, PVC2000 infloor system, Emerson 3/4 filter motor, and AO Smith 1 HP infloor motor, PacFab Challenger Pumps

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Digital Auto Pilot - bad salt readings

    You should give the SWG at least 24 hours, preferably more, with the pump running the entire time before you pay any attention to it's salt readout after a salt addition.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    NB, Canada
    Posts
    66

    Re: Digital Auto Pilot - bad salt readings

    Thanks guys! Waited a few days and readjusted the reading. Everything seems to be fine now.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •