Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Hayward DE EC 75 shows no pressure

  1. Back To Top    #1

    Hayward DE EC 75 shows no pressure

    I bought the house in August and the filter has not worked properly since we moved in. Today I did some research and I took the top off and cleaned all the tubes; there was stuff caked at the top and of course the tubes were nasty. Who ever setup this filter system did not make it easy because we have to cut the PVC pipe just to take the lid off. So we have put in new pipe, we removed the shut off valve because of how they plumbed it we were not able to add it back. We are getting absolutely no pressure and the pump is not filling up correctly with water. The pump is about half full and I can hear water running in the filter. If we open the backwash water comes streaming out and if I open the small valve at the top water will come pouring out. Why do we not have a full basket in the pump and showing no pressure on the filter?

    First time I have ever owned a house with a pool, first DE filter of all my friends and family and I am completely lost. We have had 2 service technicians come out. One new nothing about the system and basically told me he would have to start off from the ground up. The second one said the type of filter I had was not cleanable and I would have to replace the filter. He recommended a paper filter. I really do not want to give up the DE and I was positive he was wrong about not being able to clean but now that I have researched and cleaned it ... I am lost... help... thanks!!!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    SW Indiana

    Re: Hayward DE EC 75 shows no pressure

    I suspect your problem is that your pump isn't priming rather than a filter issue.

    The best way to plumb around your equipment is to use threaded unions so you don't have to cut things to move or replace things.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  3. Back To Top    #3

    Re: Hayward DE EC 75 shows no pressure

    How do I figure if the pump is not working right?

  4. Back To Top    #4

    Re: Hayward DE EC 75 shows no pressure

    I also have a spa pump and when I turn it on the filter fires nut show any pressure either. The spa pump basket fills with water like it should there is no filtration in the spa so I don't know if that makes a difference. I saw a video on you tube that had the unions you mentioned and I will be switching them the next time I clean the filter.

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Tucson, AZ

    Re: Hayward DE EC 75 shows no pressure

    If the spa pump did not go through the filter, then it is no surprise that there is no pressure on the gauge.

    Really the only way to have air in the pump, is that there is a suction leak between the pool and pump: is the pool water level high enough above the bottom of the skimmer? Is the skimmer weir getting stuck? Those are a possible source of air.

    Did you lube the o ring on the pump lid? Is the drain plug on they pump tight?

    How long did you run the pump and still not purge all the air?

    What is the height of the pool water relative to the pump?

    Posted from my Droid with Tapatalk ... sorry if my response is short
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  6. Back To Top    #6
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    SW Louisiana

    Re: Hayward DE EC 75 shows no pressure

    Have you read the manual for the EC75? Perhaps your pressure gauge is bad, have you tried replacing it, they can be bought online (ebay, etc.) for $10 or so. Perhaps some photos of your layout would be helpful
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts