Become a TFP Supporter Welcome to our new server and new forum software. Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Pump not sucking water and not priming?

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    18

    Pump not sucking water and not priming?

    I have hayward catridge filter pump system.
    The motor kicks on and runs I can heard the sound but its not sucking water to the filter.
    The water level is good and no debris in the skimmer basket.

    After googling i thought the Impeller was stuck with debris, but it moves spin easily with my hand. I took a screw driver and still try to clean if something is stuck, but nothing.
    Do i have to remove the motor and see for debris? or just replace the impeller or the ceramic drive shaft? or something else is going on.
    please suggest?

  2. #2
    Senior Member In the Industry

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    21,990

    Re: Pump not sucking water and not priming?

    Most likely is that You have a suction side air leak. Somewhere between the pump and the skimmer(s), air is being sucked into the system. Find that leak and your issues will be solved.
    Dave S.
    Site Owner 42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter, No SWG
    TFTestkits owner
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    18

    Re: Pump not sucking water and not priming?

    thanks how do i search for the air leak? since i don't see any bubbles in the skimmer

  4. #4
    Senior Member 4knights's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    NE Kansas
    Posts
    334

    Re: Pump not sucking water and not priming?

    First thing I would check is water level in skimmer, then ALL your unions from suction(main drain/skimmer) piping and you pump basket lid o ring. If you took them apart for the winter and forgot to lube them you could be sucking air.
    IG fiberglass, Riviera 30 Freeform 13600 gallons,
    EasyTouch 4 w/IC20 SWCG, Pentair Whisperflo 1hp, 2 speed 220 pump, Pentair Triton II TR 60 Clear Pro sand filter, 2 Savi Melody 12v 5 color LEDs, Arctic Armour Mesh custom safety cover (Total self Install) TF-100 test kit w/Magic stir.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    18

    Re: Pump not sucking water and not priming?

    ok removed the pump and the Impeller just fall out from the motor

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    18

    Re: Pump not sucking water and not priming?

    my seal is stuck on the motor no wonder impeller just fall of, can i remove the seal without opening the back of motor?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •