Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Pump not working on Low speed

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    MA
    Posts
    173

    Pump not working on Low speed

    2 speed Hayward pump with aqua plus controls going on its 3rd season. Opened pool 2 days ago and pump was operating fine. Ran the pool cleaner today on high speed for about 8 hrs. Went to kick the pump down to low for awhile and nothing. Tried several different times. Motor is not turning at all. Control panel display indicates that it thinks the pump is running. Any suggestions?
    Completed: June 2011
    18' X 38' IG Vinyl, 3' - 8' depth ~ 24K gallons
    2 skimmers, 2 wall suctions, 3 returns, 1.5" piping

    Hayward Equipment: 1HP Tri-star 2-speed, Aqua-Plus SWG,
    Star-Clear Plus 175 sqft cartridge filter, Colorlogic 4.0 LED

    The Pool Cleaner 4X(suction)
    2011 Jacuzzi J-280 Hot tub

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Pump not working on Low speed

    The most likely possibility is a bad relay in the automation system. If you stand next to the power center box do you hear a click when switching between off and low? No click means it is almost certainly the relay.

    There are a couple of other possibilities, loose connection, bad motor winding, etc, but they are much less likely.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    MA
    Posts
    173

    Re: Pump not working on Low speed

    That's kind of what I figured. No click from the relay.

    Is this something I might be able to repair with the correct parts?

    Or perhaps a warranty repair? I believe because I purchased pump, filter and automation, I get 3 years from Hayward.
    Completed: June 2011
    18' X 38' IG Vinyl, 3' - 8' depth ~ 24K gallons
    2 skimmers, 2 wall suctions, 3 returns, 1.5" piping

    Hayward Equipment: 1HP Tri-star 2-speed, Aqua-Plus SWG,
    Star-Clear Plus 175 sqft cartridge filter, Colorlogic 4.0 LED

    The Pool Cleaner 4X(suction)
    2011 Jacuzzi J-280 Hot tub

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •