Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Need Help

  1. Back To Top    #1

    Need Help

    I recently replaced my 2hp Hayward in October with a 3hp Hayward. Everything was going great. Then yesterday I was out working in the yard and the motor started making noise and then breaker tripped and would work again. Motor on the pump was super hot. Took the motor back cause it was under warranty and got a new one and put it in and hooked it up and it was running perfect. Then I went to shut it off at the timer and it wouldn't work. The only way to turn it off was with the breaker. Also the GFI outlet in the timer box will not reset. It is tripped. Replaced GFI outlet and still want work. Now the breaker to the pump keeps tripping. It ran for about 15 minutes and then trips. Any suggestion or help. Thanks in adance.
    17x27x37 Lagoon Pacific Pool liner, Hayward Eco VS Pump, DE Filter, Auto Pilot Salt, Savi LED Lighting, Maytronics Dolphin M4

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Need Help

    Welcome to TFP!

    GFI outlets are not normally rated to handle the power draw of a 3 HP motor, depending on the timer that might be too much power for the timer as well.

    Which specific model of pump do you have and how many amps is the breaker rated for?

    By the by, I would be very surprised if you actually want to have a 3 HP pump. That is too large for all but the most extreme residential situations.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Re: Need Help

    Its a 3HP heyward tristar. My pool is 40k gallons. The 3hp was working in the pool since October but then the bearings went out or porpeller froze.. not sure it was under warranty so I took it back. The gfi is a 20amp. Thanks for your help.
    17x27x37 Lagoon Pacific Pool liner, Hayward Eco VS Pump, DE Filter, Auto Pilot Salt, Savi LED Lighting, Maytronics Dolphin M4

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: Need Help

    That's likely way too much pump and an energy hog to boot. My 43k pool does well on a 1.5HP pump.

    What size and type is your filter?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  5. Back To Top    #5

    Re: Need Help

    My pool is 40k plus spa waterfall. It originaly came with 2hp. Heyward filter system. Of course I am at work and don't have the exact info. It has the 1 big round filter and 1 tall skinny one. I had the 2hp prior to switching to 3 HP. I figured it would help improve the in floor cleaning. Do u suggest I go back to the 2hp and that will probably fix the problem?
    17x27x37 Lagoon Pacific Pool liner, Hayward Eco VS Pump, DE Filter, Auto Pilot Salt, Savi LED Lighting, Maytronics Dolphin M4

  6. Back To Top    #6

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: Need Help

    Well, perhaps a VS or 2 pumps (one for the features, one to filter) might be a better option. I don't know the requirements for an in-floor system so I'll let others take over.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •