Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Intex sand filter pump

  1. Back To Top    #1

    Intex sand filter pump

    When I plug in the power there is only an hummin noise coming from pump. What can be the issue?

  2. Back To Top    #2
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Twin Cities, MN

    Re: Intex sand filter pump

    Welcome to tfp, shaunybarra

    It is possible something is jamming the pump impeller. With the pump unplugged, remove the leaf basket and then reach into the hole that goes towards the motor to see if the impeller turns freely.
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Feb 2013
    Yukon, Oklahoma

    Re: Intex sand filter pump

    If this is a brand new pump, you may bring it back to the place you got it. Occasionally there are bad ones from the factory. If it's like all the larger filter/pumps, you may not be even able to see much of anything to check for an obstruction through that screen infront of the inlet.

    You really need to tell us exactly what you have for a pump.....stand alone or integrated pump/filter setup.

    Bob E.

  4. Back To Top    #4

    Re: Intex sand filter pump

    To be honest, Intex really stands behind their pumps. If you are within the 2 year warranty period and have the receipt for your purchase, call them. I had to because the bearings were going out of mine after 1 1/2 years and they sent me a new pump. Good Luck.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts