Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Backwash problem

  1. Back To Top    #1

    Backwash problem

    Hey guys im new to the site i have a question about my pool getting kickback after backwashing. the pool has a DE filter (using valcanic ash) with a sep tank. so after im finishing backwashing itll kickback a cloud just one spurt seems to be the valcanic ash but its doing it before i even put a fresh scoop into the skimmer so i believe its coming from sep tank but the bag in tank looks fine no holes tears anything like that. after putting fresh ash into skimmer theres no kickback everythings fine. only get kickback after a backwash an its not even everytime. any input would be apretiated. thanks
    20'x48" 7800gal AG 2000GPH cartage filter

  2. Back To Top    #2
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    San Dimas, CA (LA County)

    Re: Backwash problem

    Sounds like you haven't backwashed completely and there's still some filter media in the plumbing. When you reverse flow back to normal, what was in the inlet is now in the outlet, and into the pool it goes!
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts