Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Return Valve Losing Pressure

  1. Back To Top    #1

    Return Valve Losing Pressure

    Hi All,

    I am new to this forum but I have a problem with my above ground pool that has been driving me crazy. I have an older DE filter and a 2hp pump. If i clean disassemble the filter and put it back together - when i turn it back on the pressure and flow out of the return valve is perfect. As an hour or 2 goes by it slowly decreases until there is barely anything. Any suggestions on what may be the problem?

    I am far from handy but appreciate any help or insight you may have.

    Thanks!

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Denton, TX
    Posts
    5,061

    Re: Return Valve Losing Pressure

    Welcome to TFP!

    What is your filter pressure gauge reading when you first start the pump and when the return flow tapers off?

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,089

    Re: Return Valve Losing Pressure

    How does the water look?
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  4. Back To Top    #4

    Re: Return Valve Losing Pressure

    Hi,

    I'm not sure the PSI gauge works but it starts at 20 psi and then once the pressure tapers off it is around 30 psi.

    The water looks good - it is clear. I keep disassembling and re-assembling in order to keep the water moving.

    Soon my next step will be to call a pool company.

    Thanks again for any advice you may have

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    9,089

    Re: Return Valve Losing Pressure

    How are you cleaning the grids? Have you done a TSP soak followed by an acid wash per your filter manufacturer's guidelines?

    If the increase in pressure is gradual, it is most likely either dirty water (which you don't have) or grids that need soaking or replacing.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •