Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: New Problem - please help

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2012
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    38

    New Problem - please help

    I have been going through the shocking process all week and nearing the end (I thought). I woke up the AM and heard a louder than normal sound coming from the pool equipment house. I checked the pressure of the filter and it was up to 12 (normally runs at 6). I backwashed it and the pressure dropped. However, when I turned filter back on, my water clouded up again. It was like cloudy water was being shot into the pool through the filter spouts. Anyone know whats going on? My water was almost crystal clear before this happened. I'm also curious about the loud noise. Thank you.
    30,000 gallon, IG, Vinyl, Sand Filter, Hayward Super Pump - 3450 RPM, 1.5 HP
    South Central Kentucky

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,333

    Re: New Problem - please help

    Did you seat the multiport valve back in position good? Did the handle return to the normal position? It could be a bad spider gasket.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2012
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    38

    Re: New Problem - please help

    Yes, I seated the valve in position good. The handle did return to normal position. Could it have been that I didn't backwash long enough?
    30,000 gallon, IG, Vinyl, Sand Filter, Hayward Super Pump - 3450 RPM, 1.5 HP
    South Central Kentucky

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Amarillo, Texas
    Posts
    341

    Re: New Problem - please help

    Did you rinse after you backwashed?
    18'x48" AG
    Pentair 1 1/2 HP Dynamo Pump
    Sand Dollar Sand Filter w/ Zeobrite
    Lil Shark Vacuum System
    Hard Plumbed

  5. Back To Top    #5

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,077

    Re: New Problem - please help

    Did you rinse after you backwashed?
    ditto that thought!
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    May 2012
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    38

    Re: New Problem - please help

    No I didn't rinse after backwashing! Lesson learned. Do you think that was the problem? If so, how long to clear it up again?
    30,000 gallon, IG, Vinyl, Sand Filter, Hayward Super Pump - 3450 RPM, 1.5 HP
    South Central Kentucky

  7. Back To Top    #7
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: New Problem - please help

    Forgetting to rinse allowed some DE to get into the pool. It should settle to the bottom overnight and then you can vacuum it up.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •