Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: ColorQ and TF-100 Testing

  1. Back To Top    #1
    XsAllOverIt's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Mount Airy, Maryland
    Posts
    560

    ColorQ and TF-100 Testing

    Performed testing on my water last night with both the ColorQ and TF-100 kit.

    Test - ColorQ - TF-100
    fCL - 3.78 - 3.75
    CC - 0 - 0.5
    pH - 7.7 - in range
    ALY - 68 - 70
    CH - 173 - ???
    CYA - 44 - 55
    SALT - - 3000

    Interestingly, I did the CH test twice with the TF-100 test kit and the water never changed color, so that would mean I have no CH in my pool??? Must be the reagants. Most of the other tests came out pretty close. Need to get salt up slightly. My fCL is normally near 8, so the low salt must be affecting that.

    Any harm in having low CH? I am working on getting CYA up further.
    18 x 36 Inground Gunnite, White Plaster 21K gallon
    18" raised spa, 8' Diameter (620 gallon)
    Triton II Sand filter, Intellichlor IC40 SWG
    Pentair Pump, Max-E-Therm 400 BTU
    Lamotte ColorQ PRO 7-Plus test kit
    TFT-100 test kit

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: ColorQ and TF-100 Testing

    With a plaster pool you want CH between 250 and 350. This is important, especially that it not be below 250, while being a little high is usually alright.

    What color was the CH sample water after you added the indicator dye? If it turned blue right off then your CH is zero. But if it turned red/pink your CH is fairly high. There is more information on how to do the CH test here.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3
    XsAllOverIt's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Mount Airy, Maryland
    Posts
    560

    Re: ColorQ and TF-100 Testing

    When I added the dye, it remained white the entire time and did it twice. I've done this test many times with no issues, but I haven't used my test kit probably for a few months and it's over 1 year old.
    18 x 36 Inground Gunnite, White Plaster 21K gallon
    18" raised spa, 8' Diameter (620 gallon)
    Triton II Sand filter, Intellichlor IC40 SWG
    Pentair Pump, Max-E-Therm 400 BTU
    Lamotte ColorQ PRO 7-Plus test kit
    TFT-100 test kit

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: ColorQ and TF-100 Testing

    Something is wrong then. Most likely your R-0011L has gone bad, or you added something else by mistake.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •