Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 16 of 16

Thread: Help with weird leaking water issue

  1. Back To Top    #1

    Help with weird leaking water issue

    My husband and I kind of inherited this home last yr after we lost our home on April 27th, 2011 to the tornadoes. It was my sister old home and we now live here.

    I have a problem that is cause me an issue.. I use the bbb method and did yrs ago when I owned a pool before...(although my sister and her hubby disagree with EVERYTHING...they have been pool schooled) Anyway, when I run the hayward sand filter, one cycle, on filter...I am losing 1 and 1/2 inches to 2 inches a day. It is a 30,000 vinyl lined IG pool. I checked at the pump, no water lost or no water visible. it is a new liner, only 2 yrs old, do I don't think it is there. But I checked the back wash area that is 15 to 20 ft away from the house and it looks like a swamp there, remember filter is on FILTER not backwash. So my brother in law calls and tells me that the O ring is not needed, he order a plastic piece in its place that last 10 yrs...not such what this is... and that he ran the filter on recirculate ALL the time so he didn't lose water. When I questioned him on how he CLEANED the pool if he NEVER filtered it, he said that is what I did. I have backwashed and backwashed, rinsed and rinsed, and still not getting anywhere. I am still losing 2 inches a day of water. I did move it over to recirculate today to see if the water lose is the same...not sure yet.

    Any ideas? I don't have alot of money to spend right now.
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,077

    Re: Help with weird leaking water issue

    Take apart the multiport valve and check the condition of the "wagon wheel" or "spider" gasket. My bet is it's damaged and that's a fairly easy fix if you do your homework and are reasonably handy.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Re: Help with weird leaking water issue

    My brother in law swears he special oordered some plastic piece when he put in the new pump 3 yrs ago....that replaced the gasket so it wounldnt have to be replaced for 10 yrs...does this sound right ? it didn't. to me
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  4. Back To Top    #4

    Re: Help with weird leaking water issue

    Btw, pretty much any questions is like I. Have Insulted them so basically I am on my own figuring this out.
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Metro Atlanta, Georgia
    Posts
    161

    Re: Help with weird leaking water issue

    As Duraleigh said, it sounds like the spyder gasket in the multiport valve. Without a good view of the discharge/backwash pipe, it might be difficult to see water leaking out when the setting is on filter.

    It might help if you give some model numbers, and pictures (we love pictures). Without more information, it is difficult to comment on the gasket.

    There are many threads on the subject (google at bottom left of this page) and several youtube videos on changing them. I used silicon lube as a temp fix on mine, a new gasket was about $10 at the local store.
    My cement pond is a 36K gunite 20X40 built in mid 1960s, Hayward S244S filter, Aquarite SWCG, Jandy 1.5HP 2sp, TF-Test kit and Nitro Wall Climber

  6. Back To Top    #6

    Re: Help with weird leaking water issue

    Ok nite time pic are never good but here are the pump sec. See my first thought would have been what you said but when I ask my brother in law he keep repeating that he fixed that issue with some special order plastic piece that didn't need replaced for 10 yrs..what the neck is he talking about.
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  7. Back To Top    #7

    Re: Help with weird leaking water issue

    Ps...I am now posting from my phone and the auto corrections make me look like an idiot...please forgive
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  8. Back To Top    #8

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,077

    Re: Help with weird leaking water issue

    Let's try this again...
    Take apart the multiport valve and check the condition of the "wagon wheel" or "spider" gasket. My bet is it's damaged and that's a fairly easy fix if you do your homework and are reasonably handy
    I have no idea what your brother in law is talking about
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,334

    Re: Help with weird leaking water issue

    He put in a plastic piece that fixed the problem but then he had to run the filter on recirc so he didn't lose water. Doesn't sound like he fixed the problem after all. If he had, he could have run it on filter and not lost water. Don't listen to him. Replace the spider gasket and that should fix your problem. On some filters the spider gasket is molded into the valve diverter body and has to be bought as a single piece, so that could be what he's talking about. Regardless the spider gasket is most likely what will fix your issue.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  10. Back To Top    #10

    TFP Guide

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    western NY
    Posts
    1,557

    Re: Help with weird leaking water issue

    Just wondering...When he ordered and installed this "plastic piece" did he re-install the head back in the correct orientation?
    Unknown make 18' above ground (bought used in 1999) Sparco sand filter. Hayward 100,000 BTu heater. 2 speed pump

  11. Back To Top    #11

    Re: Help with weird leaking water issue

    Not sure he did it himself. They had the liner replaced 3 yrs ago and got a new hayward pro s210t at the same time, so I almost positive some else did it. My sister called today and told me she always lost water in filter mode therefore she always ran it in recicurlate mode..which to me meant the pool never got cleaned. Thank for y'all help.
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  12. Back To Top    #12

    In the Industry

    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    151

    Re: Help with weird leaking water issue

    I posted a how to on a gasket...look it up. Where are you located? I lost my roof in that storm, if you need further help, let me know!
    Science and Math Teacher
    Owner - SPS - part time pool biz
    18x36 IG Vinyl, 23000 Gallons with Jacuzzi (the bane of my existance) pumpworks
    Polaris 280 w/ PB4 booster

  13. Back To Top    #13

    Re: Help with weird leaking water issue

    Quote Originally Posted by msumoose
    I posted a how to on a gasket...look it up. Where are you located? I lost my roof in that storm, if you need further help, let me know!
    Thank you...I did some looking and I think what he meant was that he had them an all in one top piece. So now to find the cheapest place to buy that?

    We are in Oxford, Alabama. But we were in Trenton, GA. right outside Chattanogga, TN. Our home was hit by 4 tornados that day. The first 2 dropped a couple hundred tree a piece and 2 thru the roof and the 3 one took our 5000 sq ft home with us in it. NOT A FUN EXPERIENCE AT ALL! By time the 4th hit we were already at the hospital. The 4th was the F4 that came thru us then went on the take out Ringold, GA that most people saw on the news. We lost everything and got screwed by the
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  14. Back To Top    #14

    Re: Help with weird leaking water issue

    Sorry last sentence got cut off. We got screwed by the insurance company but we are alive and stuff can be replaced.
    17,000 Gallons, IG, Pebble (Wet Edge), Cartridge (Jandy CV460), 2HP Variable (Jandy JEP2.0), built 7/13/2012, Spa, AquaLink RS, Polaris 9300 cleaner

  15. Back To Top    #15

    In the Industry

    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    151

    Re: Help with weird leaking water issue

    When you said Oxford, I thought Mississippi, I am about 20 minutes from there. Sorry about the insurance, we got a dose of that with Katrina, and our roof this time. You are not alone.

    Anywho, that is about a 20 minute job. Look at Amazon and see if you can find the part
    Science and Math Teacher
    Owner - SPS - part time pool biz
    18x36 IG Vinyl, 23000 Gallons with Jacuzzi (the bane of my existance) pumpworks
    Polaris 280 w/ PB4 booster

  16. Back To Top    #16
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,334

    Re: Help with weird leaking water issue

    My sister lives in Oxford, Al.

    The valve you have is the SP0714T. It has the Key Seal Assembly with the molded in gasket. You'll need to buy the assembly (SPX0714CA). I'd go ahead and get the o-ring shaft seal (0-418) and the spring washer (SPX0710Z62) too.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •