Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: No sign of FC....

  1. Back To Top    #1

    No sign of FC....

    18.46 gallons of 6% bleach and no sign of FC.


    Here are the rough details:

    ~14600 gallon AG pool.
    ~81 degree water.
    Hardness 400.
    CYA < 30 (working on it)
    FC = 0
    CC = unknown
    Ph = 7.2
    Alk = 80
    Sand filter
    1hp pump
    Two inlets (skimmer and bottom feeder. 50/50 right now.)
    Two returns.

    Direct sun about 11:00am on.
    90 degrees high during day.

    Had algae Friday. Very noticable, green water, green walls. Put 5 bags of HTH Super shock and swim in over the course of the day and some of Saturday before I decided to stop being an idiot and do my homework and found BBB and the troublefreepool website. Ordered the $75 pool test kit off of Amazon suggested here (not the tf100, the other one.) It comes in some time this week. Using the 6 tests strips from walmart till then.

    Since Saturday evening I have been testing the water every hour (except sleep time) and adding 1.42 gallons of 6% bleach trying to get to 6ppm FC. Yet every hour I test it says 0 FC. The test strips are good, I have tested in straight bleach, they do respond to the FC.

    Finally this evening I got fed up and dumped 5.68 gallons of bleach in all at once (2 min pour time each in front of return.) Hour later did another test, 0 FC. But my Ph dropped so I added 72 oz of Borax (all I had). Been 2x 1.46 gallons since then and still 0 FC.

    Could the FC still be getting eaten up by some left over algae from Friday? I can't get more accurate measurments till my test kit comes in. Should I keep dosing and testing till I reach 6 ppm or my test comes in or should I hold off or shock it with the 7.1 gallons I have left before I have to hit up the store again for more bleach?

    Pictures are from before I started BBB. Water has no hint green now. Normal blue now but very hazzy. Can't see bottom.

    Attached Images Attached Images

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: No sign of FC....

    I would suggest waiting for your test kit. Maybe put 1 bottle of bleach in each evening till the kit comes in and you can test accurately.

    In the meantime, read Pool School a few times particularly how to correctly shock your pool. Ask questions if something does nit make sense and you will be ready to hit it hard when the kit shows up.

    Posted with Tapatalk ... sorry if I sound short ... hate typing on phone
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: No sign of FC....

    Welcome to tfp, dadicus

    jbliz beat me, but here are my 2 cents:

    More bleach is what the pool needs. It is great that you have already ordered a good kit...I hope it comes soon.

    As you have probably read, the strips can be downright misleading.
    Quote Originally Posted by dadicus
    The test strips are good, I have tested in straight bleach, they do respond to the FC.
    Did you dilute it down below 10 ppm? If not those strips would still be suspect, and I still wouldn't trust them.

    Without a good kit, you are flying a little blind, my guess is that a titration would show some FC and CC indicating that your bleach is doing something. For now you might want to back off putting in so much bleach and maybe only put a gallon in the evening each day. Then when you kit comes you can make hay
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  4. Back To Top    #4

    Re: No sign of FC....

    This is exactly the kind of advice I was lookjng for. Thank you guys. I will follow your suggestions!


  5. Back To Top    #5
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: No sign of FC....

    Are you sure this is algae and not metals in the water? Can you describe how it came on? Since we don't have good test information yet, you can at least give us a history of what has been going on and how the water looked.

    Ike
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  6. Back To Top    #6

    Re: No sign of FC....

    Still waiting on my test kit. Should be here tomorrow I think. I have another question. I bought this house in Feburary and the pool came with it. I am not 100% certain but I think the pool is only 1-2 years old. I was wondering about the sand in the pool filter. Do you all think I should check and maybe replace the sand?



  7. Back To Top    #7
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: No sign of FC....

    In general sand rarely needs to be changed within the lifetime of the filter housing, sometimes you may need to open the top and remove the top layer of gunk and resettle the sand though.

    Ike
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  8. Back To Top    #8

    Re: No sign of FC....

    Ok thanks.


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •