Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 12 of 12

Thread: Opened My Pool Yesterday have a Question!

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Opened My Pool Yesterday have a Question!

    Hope everyone had a wonderful Winter...glad to be back with all of you. Here s my question...opened pool yesterday And PH was 7.8 TA was 100...I thought great...then added 8" of water...tested this morning after pool was full and I know have a PH of 6.8 and TA of 70...But then checked the CYA which was at 70 when we winterized last year. Now checked it this morning and the black dot in cylinder never disappeared...I thought maybe I did something wrong so I did it again...still the same. How can that be possible? I am using TF-100 test kit. I am going now to up the PH which I know will raise the TA...Also added 6 182 oz jugs of bleach yesterday...pool was a pond when we opened tadpoles and frogs...the bleach did the job overnight...no more green but test for free chlorine this morning showed 0. Added 6 more 182 oz. jugs and now showing 5 ppm on the small check kit...will check again this evening and add more according to pool calculator....I just don't understand the CYA test not working. Any advice?
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

  2. Back To Top    #2
    Butterfly's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Carolina
    Posts
    10,045

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    CYA sometimes disappears during winter.

    cya-disappearing-t42943.html
    TFP Moderator TF100 Test Kit TF100 TestKit YouTube Channel PoolMath
    You're done SLAMing when:
    1)You lose 1ppm or less FC overnight, & 2)You have .5ppm CC's or less, & 3)your water is clear.

    ~ One should not use a sledge hammer to swat a mosquito. ~

    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,085

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    The test is very likely working...you just don't have any CYA. Not uncommon for CYA to disappear in a murky pool over the winter.

    You could certainly double-check with another test at a pool store but that reagent is inert and I know of no reports of it going "bad"

    Oops...BF beat me.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    Thank you for the fast response....Last year it only dropped from 80 to 70 after Winter so I didn't know if it was possible for it to be completely gone. I am going to test everything again this evening and if it still shows nothing I will take a sample to the pool store. I am scared to death to add stabilizer as that is how my CYA ended up sp high to begin with year before last I was getting a zero reading and kept adding more. Ended up having to drain half the pool. I do NOT want to go through that again.
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    Just retested...all 6 bottles of 182 oz I put in the pool are gone....no FC! Re-did cya still showing 0 so I went and bought some stabilizer. My PH is now 7.2 and alkalinity is 120...do I need to add some borax before putting in stabalizer? and Can I add more bleach to shock with stabilizer or wait for the stabilizer to work first?
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

  6. Back To Top    #6
    Butterfly's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Carolina
    Posts
    10,045

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    Probably. Bump up the pH. Use the PoolCalculator.com to see the effects of adding chems near the bottom and, adjust pH accordingly.

    Yes, you can continue to shock while adding CYA. Once the CYA is dissolved, assume it is in the pool and adjust your FC shock level accordingly.
    TFP Moderator TF100 Test Kit TF100 TestKit YouTube Channel PoolMath
    You're done SLAMing when:
    1)You lose 1ppm or less FC overnight, & 2)You have .5ppm CC's or less, & 3)your water is clear.

    ~ One should not use a sledge hammer to swat a mosquito. ~

    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    ok I added borax and 1 jug of 186 oz bleach...so I am assuming I wont get an accurate reading on the cya for 48 hours..is that correct? I will raise to shock level tomorrow evening because it is about to storm here.
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

  8. Back To Top    #8

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,085

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    .so I am assuming I wont get an accurate reading on the cya for 48 hours
    3-7 days. You can assume it is in there though after 24 hours.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    Tested a few minutes ago and this is what I got after 12 hours of adding 5 lbs. of stabilizer. FC= 4.5 I added 1 ~ 182oz. jug of bleach last evening...PH is still at 7.2
    TA is 120 and CYA test showed 40...I hope it doesn't go much higher than that. The pool calculator told me to add 7.2 pounds...I'm glad I didn't..went by the instructions on the jug. I am going to raise to a shock level of 10 ppm and retest this evening. Do you know how much more I can expect the cya to up over a period of 7 days? I hope I didn't add too much...I am scared to death of getting it too high. But at least now I am showing some and it's holdin the bleach. Any more suggestions would be appreciated...oh I also added 2 3" triclor tabs to skimmer since I thought I added too little CYA. Maybe I should go pull those back out????
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    I'm back again...after having my son vac the pool on Monday did test yesterday a.m. and was showing 0 CC and FC was at 6.5 added 182 oz of bleach then we had a big storm yesterday....readings last evening about 8 p.m. were...FC=7 ppm, CC was very very light pink, PH= 7.2 and TA was at 120...cya between 40 and 50. So I thought...shock! I added 2 -182 oz of 6% bleach and 1 - 96 oz. jug of 6 %...did and overnight loss test this a.m. and here are my readings now...
    FC = 19.5
    CC = very, very light pink
    PH = 7.5
    TA = 120
    CYA = in between 40 and 50 mark...I'm going by the 50 ppm
    So my question is this? Do I need to add more bleach this a.m. or wait until I test again this evening. I lost 3.5 ppm yesterday on my chlorine? Help???? And Thank you.
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

  11. Back To Top    #11
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    It's normal to see the chlorine test go to pink after adding the R-003. Then you add R-0871 and see how many it takes to turn it clear again. If one or two drops does it, you're okay.

    Every pool is different; losing 3.5 FC in a day is towards the high end of normal, but maybe not if there's been a lot of heat, a lot of sun, maybe some organics blowing (or washing) in, or people swimming.

    Just add enough bleach to take it to the high end of normal. With CYA 50, that would be 8.

    Also remember that whatever you vacuumed up is still in the system getting oxidized by the bleach, it's just not on the bottom of the pool. So if there were a bunch of leaves, empty the pump strainer.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Tennessee
    Posts
    138

    Re: Opened My Pool Yesterday have a Question!

    Quote Originally Posted by Richard320
    It's normal to see the chlorine test go to pink after adding the R-003. Then you add R-0871 and see how many it takes to turn it clear again. If one or two drops does it, you're okay.

    Every pool is different; losing 3.5 FC in a day is towards the high end of normal, but maybe not if there's been a lot of heat, a lot of sun, maybe some organics blowing (or washing) in, or people swimming.

    Just add enough bleach to take it to the high end of normal. With CYA 50, that would be 8.

    Also remember that whatever you vacuumed up is still in the system getting oxidized by the bleach, it's just not on the bottom of the pool. So if there were a bunch of leaves, empty the pump strainer.
    Thank you Richard320...Not many leaves were in the bottom but you would not believe how many pine needles we dipped out of there and brain fart on my end...I forgot to add the drop of R-0871 to the pink...I'm sure I have 0 CC's now. I swear the older I get the dumber I get. So I need to let this shock level drop back down to at leats 8ppm then and stop shocking. There is still a little dirt on the bottom but the water is slowly clearing. I backwashed a little bit ago...there are a few pine needle in bottom skimmer. I will go clean those out again. Now I'm curious...I'm going to run another CC test. LOL. Thank you. And I will keep my normal level at 8ppm. I appreciate your help as always.
    30' Round Vinyl AG, 21,200 K GAL. with Main drain, Hayward 1.5 HP Pump, Sand filter, BBB Method & TF~100 Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •