Become a TFP Supporter Welcome to our new server and new forum software. Pool School
Results 1 to 14 of 14

Thread: new t-15 cell won't recalibrate

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    new t-15 cell won't recalibrate

    I keep getting Hi salt readings on my SWG so it's not producing any chlorine. We've drained almost 1/3 or the pool, refilled and tried still no luck. SWG says salt is 4200. Strips and pool store say around 3200. I tried the steps to recalibrate but after I push the diagnostic button 5 times and the negative number starts to go down it stops and then quickly drops to zero because the high salt light comes on. Is there a trick to get it to recalibrate? We had a T-5 cell but when we replaced were told we needed to use the T-15. It's brand new put it in last week and hasn't worked properly since. Any suggestions?
    Thanks!
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  2. #2
    Administrator JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    34,658

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    The chances are excellent that your salt level really is too high and you simply need to replace more water. It is very common for the old cell to read a lower than actual salt level for some time before it fails completely, leading you to add too much salt. When you get a new cell it reads the salt level correctly and suddenly shows the high salt level. The only alternative at that point is to replace water to get the salt level down.

    It is very common for salt test results to be significantly wrong. The goal here isn't to hit some specific absolute salt level, the real goal is to keep the SWG happy. It wants less salt, so that is what you need to give it.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    TFP Admin. Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Metro Atlanta, Georgia
    Posts
    161

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    Did you change the setting from T5 to T15 ?
    My cement pond is a 36K gunite 20X40 built in mid 1960s, Hayward S244S filter, Aquarite SWCG, Jandy 1.5HP 2sp, TF-Test kit and Nitro Wall Climber

  4. #4
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    We were told we didn't need to change any settings....and I don't know where or how to do that...
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    2,999

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    5. "High Salt" LED illuminated
    Be sure that the correct model Turbo Cell has been selected (page 7).

    To Set Turbo Cell Type
    Before operation, the Aqua Rite must be configured for the chlorinator cell that will be used. Refer to the following information and steps below to set the Turbo cell type.
    "t-3" = T-CELL-3, GLX-CELL-3-W
    "t-5" = GLX-CELL-5, GLX-CELL-5-W
    "t-9 = T-CELL-9, GLX-CELL-9-W
    "t-15" = T-CELL-15, GLX-CELL-15-W
    1. Slide the Main Switch to the "Auto" position.
    2. Push the Diagnostic button repeatedly until "t-xx" appears on the display ("t-15" is the factory default). If the desired cell type is displayed skip to step 4.
    3. To change to a different cell type, slide the Main Switch from "Auto" to "Super Chlorinate" and back to "Auto". Repeat this process until the desired cell type is displayed.
    4. Push the Diagnostic button to exit.
    http://www.hayward-pool.com/pdf/manuals/Manual345.pdf

  6. #6
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    I never get a "t" reading of any sort no matter how many times I push the diagnositic button and no matter which setting it is on.
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  7. #7
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    and it clearly says T-5 on the board....but we were told they no longer make T-5 and we need T-15....
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  8. #8
    Senior Member dremin2flyhi's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Darlington, SC
    Posts
    116

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    they still make the T5 or GLX-CELL-5-W --it is the same one used for the Aquatrol units... Do some searching on google --they have them all over.

    What software version is the Aqua rite unit-- I know some of the older versions of firmware--you could not change the Cell type.
    24' x52" ABG (13,500)
    Hayward S180T15932S --Sand filter/ Flo-Matrix pump pack
    Aquatrol-RJ SWG-- Nitelighter NLMC
    Pool Rover (best investment made along with the SWG)--added Poolskim --great working gizmo..!!!!!!!!
    Duraspa G2- Premium hot tub --Rotomold style

  9. #9
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    I'm not sure which software version it is....how do I find that out? (We did not install this.....it was here when we bought the home).
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  10. #10
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    I think the guy who works on my pool is smoking crack.....and we just need to buy a T-5 and not a T-15.....
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  11. #11
    Senior Member dremin2flyhi's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Darlington, SC
    Posts
    116

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    cycle the diagnostics button--you will see r-?.?? that is the version number .. If you have the 1.40 you maybe stuck with the T 5 like me
    24' x52" ABG (13,500)
    Hayward S180T15932S --Sand filter/ Flo-Matrix pump pack
    Aquatrol-RJ SWG-- Nitelighter NLMC
    Pool Rover (best investment made along with the SWG)--added Poolskim --great working gizmo..!!!!!!!!
    Duraspa G2- Premium hot tub --Rotomold style

  12. #12
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    yep 1.40....
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

  13. #13
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    2,999

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    You might want to contact Hayward to see if they can help.

    http://www.haywardnet.com/forms/contactForm.cfm

  14. #14
    Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greenwood, Indiana
    Posts
    42

    Re: new t-15 cell won't recalibrate

    just ordered a T-5....returning the T-15....crossing my fingers
    18,000 gallon in ground SWG sand filter electric cover

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •