Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: No DE Filter Bump Handle Resistance??

  1. Back To Top    #1

    No DE Filter Bump Handle Resistance??

    Hi Everyone,
    I was wondering if someone could provide some help with my DE filter. Its a Hayward EC-65 and I've owned the pool for about 6 years now. I recently opened my pool, got all the equipment running, balanced the water, and after a few days its relatively clear after starting with a green pool.

    Here's my issue. Every year since I owned the pool, when I would bump my DE filter, there would always be some resistance to the handle. This year, there is no resistance at all. I've checked the upper and lower c-clips and the thrust washers. All are intact. Before I opened this year, I replaced the lower plate that the filter fingers go through due to the old one being cracked.

    Also, when I start the pump, the bump handle doesn't raise up like it use to. Its almost like there's no pressure in the filter, but there's definetely pressure. Everything seems to be working fine except not having any resistance to the bump handle has got my stumped. I know the filter is working because the pool was green a few days ago and now its practically clear after a few days.

    Any ideas?
    Thanks.

  2. Back To Top    #2

    Re: No DE Filter Bump Handle Resistance??

    So I took the filter apart again to see if I missed anything. I'm not sure if the top c-clip and thrust washer is in the proper place. For the lower c-clip, there's a notch on the metal shaft where the c-clip defintely fits. But I didn't see a notch in the shaft for the top c-clip. IS there one? I've looked at the official hayward diagrams for the filter but it's not helping me much.

  3. Back To Top    #3
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: No DE Filter Bump Handle Resistance??

    I have an EC75 that I will be replacing in the next few days thanks to idiots that were replacing the roof taking it upon themselves to clean the filter. When I do I will inspect the old one to see.

    Ike
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  4. Back To Top    #4
    Administrator Leebo's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Eastern Ohio
    Posts
    6,607

    Re: No DE Filter Bump Handle Resistance??



    Is this the part you're questioning?? If so then yes there is a grove for both the upper and lower C-clip.

  5. Back To Top    #5

    Re: No DE Filter Bump Handle Resistance??

    Quote Originally Posted by Leebo


    Is this the part you're questioning?? If so then yes there is a grove for both the upper and lower C-clip.
    This sure looks like the metal shaft in my filter. But I couldn't find a groove for the upper c-clip. Maybe I didn't put something back together properly when i replaced the bottom tube sheet.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •