Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 14 of 14

Thread: Generator says its working but no chlorine

  1. Back To Top    #1

    Generator says its working but no chlorine

    Hey folks, I've got a 36,000 gallon, vinyl pool with an IC-60 Pentair SWG that just over a year old. I just got back from 4 days out of town. Before I left, I kicked up the production to 100% for 24 house to shock the pool. Chlorine registered over 5. I do not have a way to measure salt at home. I get back to a green pool and is measures no chlorine. The Pentair unit lights up solid green for salt, flow, power and cell. I've left it at 100% for 24hours. Still no chlorine.

    I did notice a week before I left that it registered "Red" for low salt. I added two bags and in 24 hours it registered "solid green" for salt. Where would you start to diagnose and work with Pentair? thx, SR

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad woodyp's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East Texas
    Posts
    8,995

    Re: Generator says its working but no chlorine

    Sounds like the first thing you need is some salt test strips. If your returned to a green pool------------the SWCG will NOT be able to take it to or keep it at shock level. My best guess is that small amount of chlorine being generated is being consumed quickly.
    16x32x52" Steel Cornelius Miramar AGP Vinyl liner 13,100 gal. Buried 2 ft.
    2 Speed Hayward Power-Flo Matrix 85 g.p.m. 22" 250lb. sand filter hard plumbed
    Pool Rover Jr., Pool Blaster Max, Diver Dave TF100 Test Kit/Speed Stir
    Margaritaville Frozen Concoction Maker, Liqour Chiller, & Drink Mixer & Party Tub----Collect 'um all!

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Generator says its working but no chlorine

    A SWG can't usually recover from an algae bloom by it's self. You need to be adding chlorine up to shock level manually until the SWG is able to keep up again.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Huntsville, AL
    Posts
    156

    Re: Generator says its working but no chlorine

    Here is the direct link to the directions for shocking your pool: http://www.troublefreepool.com/pool-...king_your_pool

    Hope that helps!
    27K gal, IG vinyl, 1.5 HP pump, 24" sand filter, Goldline Aqua Plus SWG

  5. Back To Top    #5

    Re: Generator says its working but no chlorine

    Update: Leslies says salt level at 2800, ph 7.4, low phosphates. But the guy had trouble with the other levels because I was stupid enough to shock 10mins before I got the bright idea to do a full test but will wait 4 hours and come back up here.

    Couple of other observations. Pool was gin clear when I left Monday morning. Friday green. I cleaned the unity last fall. I usually run at 60% for the IC-60 on my 36000 to keep level above 3, but earlier in april it seemed to get a little behind and I had to run 100 for 24 hours to catch up. I just attributed it to the quickly warming pool temp. Thx, SR

  6. Back To Top    #6
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Generator says its working but no chlorine

    How well the SWG works is very sensitive to your CYA level. I didn't see you post a CYA level. For use with a SWG, CYA should be between 70 and 80. I strongly suspect that your CYA level is below that range, which would mean the SWG can't keep up with chlorine demand.

    Also, don't raise CYA above 50 until you have gotten rid of all the algae.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  7. Back To Top    #7

    Re: Generator says its working but no chlorine

    Thanks folks, Will wait 4 hours then retest for all levels. Is there anything I can be doing while i cool my heels. Too early for beer..

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad woodyp's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East Texas
    Posts
    8,995

    Re: Generator says its working but no chlorine

    I searched..............but couldn't find ONE article in pool school about it being........"too early for beer!"
    16x32x52" Steel Cornelius Miramar AGP Vinyl liner 13,100 gal. Buried 2 ft.
    2 Speed Hayward Power-Flo Matrix 85 g.p.m. 22" 250lb. sand filter hard plumbed
    Pool Rover Jr., Pool Blaster Max, Diver Dave TF100 Test Kit/Speed Stir
    Margaritaville Frozen Concoction Maker, Liqour Chiller, & Drink Mixer & Party Tub----Collect 'um all!

  9. Back To Top    #9

    Re: Generator says its working but no chlorine

    Probably correct. But I figure the police station is down from the Leslie's and I don't no "Federale" trouble....In about 2 hours, I'm going to go get that test redone and given that the Pentair is a little over a year old, if its broke, we'll be drinkin...

  10. Back To Top    #10

    Re: Generator says its working but no chlorine-UPDATED

    UPDATED #'s

    5.0 FAC
    5.0 TAC
    7.6 PH
    100 TA
    40 CYA
    210 CH
    2800 Salt
    <100 Phosphates

    thx, SR

  11. Back To Top    #11
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Generator says its working but no chlorine

    As I suspected, your CYA level is too low to work well with the SWG. As soon as you finish taking care of the algae, raise CYA up to around 70 to 80.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Limerick, PA
    Posts
    28

    Re: Generator says its working but no chlorine

    You may also want to bump the salt level up. I have a IC-40 and it runs best around 3200-3500. Since these things have a tollerance swing of +/- 500 ppm, you could be on the edge of it working properly. I had and issue last season where it was shutting on/off based on the temperature. Hard to find if you are not looking at it all the time. The SWG would go on for one cycle but could go off on the next, after the SWG runs it's level test.
    17x39 Rectangular, 20,000 Gal, Plaster, Pentair Easy Touch Automation and Remote
    Pentair WhisperFlow 2 hp pump with Pentair Clean & Clear Cartridge Filter
    Pentair Master Temp Gas Heater, Pentair IntelliChlor IC-40, Pentair Kreepy Krauly Legend II Cleaner
    ..and one frog that thinks the pool is his.

  13. Back To Top    #13
    GreatCanadian's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    St. John's, Newfoundland
    Posts
    844

    Re: Generator says its working but no chlorine

    Quote Originally Posted by Slowride
    Thanks folks, Will wait 4 hours then retest for all levels. Is there anything I can be doing while i cool my heels. Too early for beer..
    It's 5 o'clock somewhere.
    13'x22'x52" 8,000 gallon ProSeries Pool with Borates
    Intex 110 pound Sand Filter with Zeobrite, 2650 gph pump, 0.95 hp
    Bestway SWG
    AquaPro ECO500 50,000 BTU heat pump
    GLI Whirlwind Solar Cover Reel, TF-100 Test Kit

  14. Back To Top    #14

    Join Date
    May 2012
    Location
    Hendersonville, TN
    Posts
    1

    Re: Generator says its working but no chlorine

    We just had the same problem last week. We had the water tested and it had no conditioner/stabilizer, we added it and now its working perfectly.
    27500 gal AGP vinyl 52' sides, hayward pump and sand filter
    Installed 2014. Tf-100 kit. Just started taking care of the pool so learning in progress!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •