Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Am I Vacuuming My Pool Incorrectly?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2012
    La Quinta, CA (near Palm Springs)

    Am I Vacuuming My Pool Incorrectly?

    To vacuum my pool, I connect the hose (full of water) to the vacuum head and then to the skimmer pipe after putting the controller into service mode with filter pump selected. With this mode selected, the two-speed pump runs at high speed. There is so much suction the vacuum head tends to stick to the pool bottom. I am wearing out the nylon wheels on the vacuum head and the center part of the head seems to drag along the bottom also. The vacuum head is a standard type with 8 wheels. Should I use low speed on the pump or are my valves adjusted wrong causing too much water to go into the skimmer?
    14,000 gallon outdoor in-ground plaster pool (PebbleTec); Jandy 2HP 2 speed pump; Jandy AquaLink RS Power Center; Jandy Model 1400 SWG (1.25 lb/24 hr chlorine); Jandy CV580 cartridge filter (580 sq ft), 150 gpm flow rate; Zodiac 400,000 BTU gas fired heater.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    SouthWest Alabama

    Re: Am I Vacuuming My Pool Incorrectly?

    I'd adjust the valves to pull partially from the main drain while vacuuming. Leaving it so that there's plenty of suction at the vacuum head. If you don't have a main drain you can get a vacuum regulator and adjust it so the vacuum at the head isn't too great.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts