Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Too much sand??

  1. Back To Top    #1

    Too much sand??

    Hi, i am looking after a pool and have noticed that when i vacuum the pool, all is fine, until i turn off the pump to empty the pump basket and turn it back on, a ton of dirt goes into the pool from the return jets. This does not happen whilst vacuuming.

    I opened up the sand filter and the sand is new and loose as you'd expect. When I perform a backwash though i do notice that we lose some sand??

    Any ideas on what could be causing this? to recap, when i clean the pool, its all ok, until i turn off the pump for a few minutes, when it goes back on, a load of dirt re-enters the pool?

    Thanks

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    4,052

    Re: Too much sand??

    That's what happened when I had a broken seals around the laterals.
    Built in 1957 44,000 gallon in-ground, Wet Edge Primera Stone in Sky Blue, Intelliflo VF Pump, 600 lb. Pentair Triton II TR-100 Sand Filter, CircuPool RG 60 Plus SWG, TF-100 test kit
    If TFP has helped you, please click to SUPPORT TFP!

  3. Back To Top    #3

    Re: Too much sand??

    thanks for the quick reply, however, i dont understand why dirt come back into the pool ONLY when the pump is turned back on from being off a short while?

    Thanks

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    4,052

    Re: Too much sand??

    Don't know, but that's exactly what mine did. While it was running, I didn't see any sand, but turn the pump off for a while and then fire it back up and it looked like a sandstorm coming out of my returns. I'm not saying this is your issue, it's just one possible issue. Hold up until you get some more responses.
    Built in 1957 44,000 gallon in-ground, Wet Edge Primera Stone in Sky Blue, Intelliflo VF Pump, 600 lb. Pentair Triton II TR-100 Sand Filter, CircuPool RG 60 Plus SWG, TF-100 test kit
    If TFP has helped you, please click to SUPPORT TFP!

  5. Back To Top    #5

    Re: Too much sand??

    thanks again for the quick reply, just to note though, its not sand that is coming back into my pool, its dirty water!? It does not happen whilst i am vacuuming though, only when i first turn the pump back on.

    Thanks

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Too much sand??

    How is your vacuum hooked up?

    It's possible that the standpipe seal in the filter is leaking a little and some of the dirty water is bypassing the media.
    It could also be possible that the multiport valve is leaking internally causing the dirt to return to the pool on startup.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  7. Back To Top    #7
    cramar's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sault Ontario
    Posts
    1,143

    Re: Too much sand??

    What size pool and what size pump?

    It's possible the pump has too much horsepower and is blowing some sand thru.
    20' X 54" Sharkline Matrix Resin AGP, 9400 Gallons, Sta-Rite 1 HP Dynamo Pump, 150 lb Pentair Sand Filter, Gorilla Pad,
    Foam Cove, Taylor K-2006 kit, BBB method, 8'X20' Fafco Sunsaver Hard Plumb, DIY Fountain, Margarittaville Fiji


    My Build: one-man-one-pool-and-one-deck-agp-pics-t37172.html
    My Build 'To-Do' List for other DIY'ers: my-pool-build-list-t40249.html?hilit=list

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •