Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Spa jets not spinning

  1. Back To Top    #1
    walker3733's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    40

    Spa jets not spinning

    My spa jets are not spinning anymore. I have pulled them all and made sure they are free of debris. I have a gunite spa that flows into my pool during regular filtration. Any suggestions would be greatly appreciated. I can upload pics but am writing this from my iPad, if needed I can upload later. I believe it is the waterway poly-jet. It has the model number 218-6010.
    21,550 Gallon Plaster Pool With Attached Hot Tub, 2.5 HP Pentair Challenger, 60 Sq Ft FNS Plus DE Filter, Aqua Rite SWG T-15 Cell, Aqualink PDA PS8

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: Spa jets not spinning

    If the jets are run through the main pump and filter:

    What was filter pressure and what is it now?

    Have you cleaned your filter?

    What type of filter do you have?

    Have you cleaned the pump basket and pump inlet?


    If the jets are run off it's own pump:

    Have you cleaned the pump basket and pump inlet?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3
    walker3733's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    40

    Re: Spa jets not spinning

    I apologize for the delayed response. Yes, the spa runs off the main filter. The filter pressure while in spa mode is currently between 28 and 30 PSI. I am running a Pentair FNS 60 DE filter and yes everything is clean.

    Regards,

    Justin
    21,550 Gallon Plaster Pool With Attached Hot Tub, 2.5 HP Pentair Challenger, 60 Sq Ft FNS Plus DE Filter, Aqua Rite SWG T-15 Cell, Aqualink PDA PS8

  4. Back To Top    #4
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: Spa jets not spinning

    I have a few more questions now:

    So have the spa jets worked ok before at that pressure? It seems a little high.

    How many jets do you have?

    What is your pump model?

    What is the filter pressure in pool mode?

    Have you checked all of the pad valve settings?

    Can you run the filter in bypass mode to see if that changes anything?

    I am just trying to eliminate a few things.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  5. Back To Top    #5
    walker3733's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    40

    Re: Spa jets not spinning

    So have the spa jets worked ok before at that pressure? They have worked previously but, never really paid attention until they quit spinning

    How many jets do you have? 6

    What is your pump model? Pentair Challenger, either 2 or 2.5 HP, can't really tell since the labels have worn off.

    What is the filter pressure in pool mode? 18 to 20 PSI

    Have you checked all of the pad valve settings? Not sure what that is.

    Can you run the filter in bypass mode to see if that changes anything? Unclear what this what you mean by this.
    21,550 Gallon Plaster Pool With Attached Hot Tub, 2.5 HP Pentair Challenger, 60 Sq Ft FNS Plus DE Filter, Aqua Rite SWG T-15 Cell, Aqualink PDA PS8

  6. Back To Top    #6
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: Spa jets not spinning

    Most DE filters have a backwash valve and one of the settings is recirculate or bypass. This essentially bypasses the flow around the filter. If the jets start working again and the filter pressure drops a lot, then that could be a problem with your filter. When spa jets stop working with high filter pressure it is one or more of a few issues:

    Filter is clogged restricting flow.
    Jets are clogged restricting flow.
    Valve settings are incorrect redirecting water thereby reducing flow. You can only check this visually.

    By they way when you did remove the spinners, where you able to spin them by hand? Also, did you also remove the nozzles inside the jet pipe when flushing for debris?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  7. Back To Top    #7
    walker3733's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    40

    Re: Spa jets not spinning

    Thanks Mark. I am currently having to replace the grids and manifolds in my filter so hopefully that will help.
    21,550 Gallon Plaster Pool With Attached Hot Tub, 2.5 HP Pentair Challenger, 60 Sq Ft FNS Plus DE Filter, Aqua Rite SWG T-15 Cell, Aqualink PDA PS8

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •