Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Aquarite problem

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Miami Beach, FL
    Posts
    125

    Aquarite problem

    So I was getting low salt readings and flashing check cell and check salt LED's.

    I know my salt was actually a little high by test kit assay.

    Cell is clean.

    So I decided it was symptomatic of my 3-4 year cell dying and bought a new one.

    NO change in readings or LED's

    All my voltages/amps are in spec too....

    Thoughts?
    32000 gallon, inground, fiberglass, Aqua-Rite SWG, Pentair 420 sqft cartridge filter (Installed-ya baby), Hayward Super II pump 1.5 hp, 144k BTU heat pump, Dolphin Dx5 Plus, and a good test kit from Duraleigh!

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    May 2007
    Location
    South Central NJ
    Posts
    3,192

    Re: Aquarite problem

    Water temp?

    Scott
    Owner of - PoolGuyNJ LLC
    Expert Pool and Spa Repairs, Renovations, and Augmentation. Helping people decide what is the right gear for meeting their needs. Expectations Set, Expectations Met, No Surprises.

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Aquarite problem

    Cold water, say below 60 degrees, can cause the salt level to read lower than actual.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Miami Beach, FL
    Posts
    125

    Re: Aquarite problem

    Miami Beach...water is still 76
    32000 gallon, inground, fiberglass, Aqua-Rite SWG, Pentair 420 sqft cartridge filter (Installed-ya baby), Hayward Super II pump 1.5 hp, 144k BTU heat pump, Dolphin Dx5 Plus, and a good test kit from Duraleigh!

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Miami Beach, FL
    Posts
    125

    Re: Aquarite problem

    Any suggestions for a next step figuring this out?

    Thanks
    32000 gallon, inground, fiberglass, Aqua-Rite SWG, Pentair 420 sqft cartridge filter (Installed-ya baby), Hayward Super II pump 1.5 hp, 144k BTU heat pump, Dolphin Dx5 Plus, and a good test kit from Duraleigh!

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    May 2007
    Location
    South Central NJ
    Posts
    3,192

    Re: Aquarite problem

    Open the panel and look for anything burnt. Check the wires for burn marks and corrosion.

    Scott
    Owner of - PoolGuyNJ LLC
    Expert Pool and Spa Repairs, Renovations, and Augmentation. Helping people decide what is the right gear for meeting their needs. Expectations Set, Expectations Met, No Surprises.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Miami Beach, FL
    Posts
    125

    Re: Aquarite problem

    OK, been awhile but...

    Unit still reading low 2100 and not generating despite multiple tests showing 3200-3400 salt.

    pool temp is 80 degrees.

    New cell.

    No burnt parts on board, fuse is good.

    I replaced the black disc anyway just in case.

    I guess I will by a new main board unless someone has an idea?

    thanks
    32000 gallon, inground, fiberglass, Aqua-Rite SWG, Pentair 420 sqft cartridge filter (Installed-ya baby), Hayward Super II pump 1.5 hp, 144k BTU heat pump, Dolphin Dx5 Plus, and a good test kit from Duraleigh!

  8. Back To Top    #8

    In the Industry

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    near the swamp
    Posts
    804

    Re: Aquarite problem

    You didn't see any burn marks on or around the varistor like this(actually cracked)?


  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Miami Beach, FL
    Posts
    125

    Re: Aquarite problem

    No, I did not. but I replaced it anyway.

    No change in the symptom of low salt reading
    32000 gallon, inground, fiberglass, Aqua-Rite SWG, Pentair 420 sqft cartridge filter (Installed-ya baby), Hayward Super II pump 1.5 hp, 144k BTU heat pump, Dolphin Dx5 Plus, and a good test kit from Duraleigh!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •