Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Need help setting up new pump

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Pensacola FL
    Posts
    40

    Need help setting up new pump

    I just installed a Pentair IntelliFlo Variable Speed Pump 011018 and need a little help setting it up. The SWG cuts out below 1500 rpm. I was thinking about running it at 750 RPM all day with a increase of speed to 1500 for 3-4 hrs for the SWG. I figured out how to program the time for 1 speed but not multiple.

    Also I get a bit of vibration below 1200 with the worst between 850 and 1100. at 450 rpm it sounds like the motor does a slow squeak

    I am open to any other ideas how to set up the schedule too.

    I had the old 1hp pump running 7 hrs with the SWG at 15 %

    Thanks for the help
    14.5 K inground vinyl
    1hp pump
    sand filter
    Taylor K-2006
    Aquarite SWG
    P'cola FL

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,489

    Re: Need help setting up new pump

    The Aquarites usually don't cut out on low RPM unless the flow is being restricted and/or bypassed around the SWG.

    Do you have any check valves in your plumbing and if so what kind are they? (flapper type or axial spring)

    What is your filter pressure at 1500 RPM and 2500 RPM?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Pensacola FL
    Posts
    40

    Re: Need help setting up new pump

    Pressure at 1500 is 5psi if I remember right and the pressure at 2200 was 12 which was the same as my old pump. I'll be fishing in the morning so i'll check when I get home. I don't believe I have any check valves.
    14.5 K inground vinyl
    1hp pump
    sand filter
    Taylor K-2006
    Aquarite SWG
    P'cola FL

  4. Back To Top    #4
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,489

    Re: Need help setting up new pump

    You might also check the flow switch for the Aquarite. If they are not installed properly or they have a bad switch, it can cause the same symptoms.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Pensacola FL
    Posts
    40

    Re: Need help setting up new pump

    For the time being, back to the first question. Is there a good way to run at a low speed then at 1500 rpm for a few hrs? Also do you think the vibration I'm getting at low rpms is a big issue? I'll check the flow switch.
    14.5 K inground vinyl
    1hp pump
    sand filter
    Taylor K-2006
    Aquarite SWG
    P'cola FL

  6. Back To Top    #6
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Need help setting up new pump

    If you are using the timer built into the pump it is easy to program several different speeds to run at various times of day. If you are using an external timer, things are much more complicated and it isn't always practical to run at different speeds at different times.

    That vibration sounds like a significant problem. There shouldn't be anything beyond a slight hum, certainly not any obvious vibration.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Pensacola FL
    Posts
    40

    Re: Need help setting up new pump

    I'm using the built in timer. I can see form the instructions how to set speed and a start and stop time. Do you use the egg timer to set various speeds throughout the day?

    The vibration is below 1200 rpm, the pump looks flat on the pad and is stable. Do you think its the pump itself of the setup.
    14.5 K inground vinyl
    1hp pump
    sand filter
    Taylor K-2006
    Aquarite SWG
    P'cola FL

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    San Diego California
    Posts
    88

    Re: Need help setting up new pump

    Quote Originally Posted by kirbdoc
    I get a bit of vibration below 1200 with the worst between 850 and 1100.
    I know this is an older post, but when searching for the issue I'm having with vibration I found this thread and I have the exact same occurence with the same pump. From about 1250 rpm and higher, the pump runs nice and smooth. Any less and the entire pump starts a steady vibration that resonates through all the plumbing.

    Has anyone else saw this before and any ideas what would be causing it? Could it be the pump is having difficulty to adequately pump at the lower speed?
    IG, 13,000 gal, concrete, DE, VS Intelliflo Pump, Intellichlor SWG

    San Diego, Ca.

  9. Back To Top    #9

    Re: Need help setting up new pump

    I noticed this on mine as well but since I don't run the pump below 1,200 RPM. Probably an inballance in the impeller or the motor.
    Northeast PA (Mt Cobb) 16,000 gallon in ground salt pool with all Pentair automation and Intelliflo VS pump. Also part of the pool is a two 5-horsepower 3-jet Badujet swim system. For heating we use a 384 sq-ft Heliocol solar pool heating system and additional solar from the 160 sq-ft house solar heating system.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •