Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: New Pool - Salt keeps running low

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Richmond VA
    Posts
    52

    New Pool - Salt keeps running low

    Hello,

    We have a new pool about 16K gallons. Initially we started with 10 @40 LBs. Since we had so much water issues with silt, alot of the water has been "wasted" out. That was last Tuesday the 16th. The SWG complained that it had low salt so I added 6 bags since. Yesterday the SWG said there was about 2800 ppm. This morning it says there is 2300 ppm. Is that normal?

    Last night I got in my TF100 test kit and measured the salt and it was at 2440. My pump runs 24 hours. When no one is using I have it running at 1000 rpm. My FC is 4.5 and CC 0.5. (Last night) I have changed the Chlorine creation percentage down to 20%. Perhaps that is still too high?
    16.6 x 32.6 Vinyl Liner Grecian, Aqua Rite Plus SWG, Hayward HeatPro 110K BTU, Pentair VRS, LED Laminar and Interfab Waterfall.

  2. Back To Top    #2
    frustratedpoolmom's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    SWSuburban Chicago, IL
    Posts
    11,965

    Re: New Pool - Salt keeps running low

    What is your CYA level? Refer to the CYA chart for the recommended FC level for your CYA.

    I don't like to rely on the SWG units for salt measurement - are you using strips or the Taylor salt test?
    Helpful links: Pool School; CYA/Chlorine Chart
    24' round AG pool, 52" high, Raypak heater; Waterway 2 spd Pump;
    150 Sq ft. Clearwater Cartridge Filter; Former and DISSATISFIED "Pool Frog" owner
    http://www.PerfectlyClearPoolService.com

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Richmond VA
    Posts
    52

    Re: New Pool - Salt keeps running low

    My CYA is around 40 -50. I was using the Accucheck Salt Strip. It said it was 2440 last night. With the system saying 2300 this morning, I suppose it is within the margin of error.
    16.6 x 32.6 Vinyl Liner Grecian, Aqua Rite Plus SWG, Hayward HeatPro 110K BTU, Pentair VRS, LED Laminar and Interfab Waterfall.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: New Pool - Salt keeps running low

    Do you have an autofill? If so it could be masking a leak and that would explain the salt loss.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: New Pool - Salt keeps running low

    Quote Originally Posted by Bama Rambler
    Do you have an autofill? If so it could be masking a leak and that would explain the salt loss.
    You could also have a lot of rambunctious kids doing cannonballs or creating tidal waves or any number of other ways to create massive splashout.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Richmond VA
    Posts
    52

    Re: New Pool - Salt keeps running low

    No do not have autofill... I have been doing the bucket test and it appears no leaks.... I am a little paranoid given we have had the pool for a whole week now. What it turned out to be was that the salt had not fully circulated.... thought it would have done so after 24 hours. When I came home from work on Saturday it was back up to 2700. I put one more bag in and now after 2 days... it is at 3300. Got the water tested at another facility and the SI was at .07, guy said that was really good. My CYA is still a bit low, but then I noticed I still had some in the skimmer that had still not dissolved after 4 days. I'll wait another week to check it again.
    16.6 x 32.6 Vinyl Liner Grecian, Aqua Rite Plus SWG, Hayward HeatPro 110K BTU, Pentair VRS, LED Laminar and Interfab Waterfall.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •