Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 28

Thread: Help, my CYA ig gone!

  1. Back To Top    #1
    Samantha_in_AL's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Altoona, AL
    Posts
    240

    Help, my CYA ig gone!

    It appears that I have lost my CYA. Was it was the extreme heat and bright sun? Where did it go? It was just over 60 a couple of weeks ago, and yesterday evening it barely even registered on the two tests I ran. I could still vaguely see the black dot when the tube was completely full. I first used the solution I had in my old kit and didn't think the result could possibly be accurate so I tested again with the new refill solution I recently purchased from TFTestkits and got the exact same result. I have topped the pool off a couple of times due to evaporation but I certainly haven't replaced enough water to lose almost ALL of my CYA. I was afraid to add any more last night because I thought maybe something was causing my test to results to read wrong. I certainly don't want to overshoot it like it did early in the season. I'm totally confused! Please share your thoughts and/or explanations. My water temp is 82F if it makes any difference. All of my other numbers are good.
    AG 18' X 52" Round Pacifica Pool w/ Metal Diamond Unibead Liner. Installed in March 2007.
    2.5 HP Baquapure 2 Speed Pump, 200 GPM Waterway ProClean Cartridge Filter System.


    Former Baquacil user
    Converted to BBB in Fall of 2009 - Now I have a truly trouble free pool!

  2. Back To Top    #2
    cramar's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sault Ontario
    Posts
    1,143

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Just taking a stab in the dark, how old is the cyanuric acid you were using?
    I've been told it has a long shelf life but perhaps you've exceeded that???
    20' X 54" Sharkline Matrix Resin AGP, 9400 Gallons, Sta-Rite 1 HP Dynamo Pump, 150 lb Pentair Sand Filter, Gorilla Pad,
    Foam Cove, Taylor K-2006 kit, BBB method, 8'X20' Fafco Sunsaver Hard Plumb, DIY Fountain, Margarittaville Fiji


    My Build: one-man-one-pool-and-one-deck-agp-pics-t37172.html
    My Build 'To-Do' List for other DIY'ers: my-pool-build-list-t40249.html?hilit=list

  3. Back To Top    #3
    WestSidePool's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    424

    Re: Help, my CYA ig gone!

    What type of light are you doing the testing in. And are you sure the first test you ran earlier when it was 60 was accurate?
    Are you letting the mixture sit long enough? (Shake about 30 sec; let stand 2-3 minutes; briefly shake again.)

    You may want to try it again in indirect light. Make sure tube is waist high, add some mixture to the tube, let the water settle and your eyes adjust, then continue/repeat.
    When done, dump the water back into the test dropper and do it a couple more times.
    Eric

    IG 17x33 Grecian - Vinyl Liner (21k gallons), Hayward Pro-Grid DE 4820 filter, Hayward Super Pump, CompuPool SWG CPSC36, TF-100 Test Kit

  4. Back To Top    #4
    Samantha_in_AL's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Altoona, AL
    Posts
    240

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Cramar, I purchased the CYA in the spring at a pool store that gets tons of business. I don't think it's too old.
    AG 18' X 52" Round Pacifica Pool w/ Metal Diamond Unibead Liner. Installed in March 2007.
    2.5 HP Baquapure 2 Speed Pump, 200 GPM Waterway ProClean Cartridge Filter System.


    Former Baquacil user
    Converted to BBB in Fall of 2009 - Now I have a truly trouble free pool!

  5. Back To Top    #5
    Samantha_in_AL's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Altoona, AL
    Posts
    240

    Re: Help, my CYA ig gone!

    WSP, I test pretty much exactly as you described, and I do it outside in indirect sunlight. I'm sure the old test reading of 60 was correct. I've been testing often and impatiently waiting for it to fall back down from over 80, where it was this spring. I never meant for it to get that high. My daughter thought she was "helping" me by adding more when she saw that the sock was empty while I was at work. This happened a couple of times before I found out she was doing it.
    AG 18' X 52" Round Pacifica Pool w/ Metal Diamond Unibead Liner. Installed in March 2007.
    2.5 HP Baquapure 2 Speed Pump, 200 GPM Waterway ProClean Cartridge Filter System.


    Former Baquacil user
    Converted to BBB in Fall of 2009 - Now I have a truly trouble free pool!

  6. Back To Top    #6
    cramar's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sault Ontario
    Posts
    1,143

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Saw this posted elsewhere, is it relevant to your situation:

    CYA can get converted to ammonia by bacteria if you let the Free Chlorine (FC) level get to zero, but this is neither reliable nor predictable. If this occurs, it can take a LOT of chlorine to get rid of the ammonia.
    20' X 54" Sharkline Matrix Resin AGP, 9400 Gallons, Sta-Rite 1 HP Dynamo Pump, 150 lb Pentair Sand Filter, Gorilla Pad,
    Foam Cove, Taylor K-2006 kit, BBB method, 8'X20' Fafco Sunsaver Hard Plumb, DIY Fountain, Margarittaville Fiji


    My Build: one-man-one-pool-and-one-deck-agp-pics-t37172.html
    My Build 'To-Do' List for other DIY'ers: my-pool-build-list-t40249.html?hilit=list

  7. Back To Top    #7
    cramar's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sault Ontario
    Posts
    1,143

    Re: Help, my CYA ig gone!

    You mentioned your daughter adding CYA, since she is involved in the maintenance process any chance she added a bunch of water? Any chance she removed too much during a back wash and simply replaced it so no one would know?
    20' X 54" Sharkline Matrix Resin AGP, 9400 Gallons, Sta-Rite 1 HP Dynamo Pump, 150 lb Pentair Sand Filter, Gorilla Pad,
    Foam Cove, Taylor K-2006 kit, BBB method, 8'X20' Fafco Sunsaver Hard Plumb, DIY Fountain, Margarittaville Fiji


    My Build: one-man-one-pool-and-one-deck-agp-pics-t37172.html
    My Build 'To-Do' List for other DIY'ers: my-pool-build-list-t40249.html?hilit=list

  8. Back To Top    #8
    Patrick_B's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Midland TX
    Posts
    15,001

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Yea, something is amiss here, and I don't think it's the testing. Boy, if she did backwash too long...it would have been WAY too long. Possible I suppose...mmboy, Im interested in this one now. Do keep us posted...very curious now.

    TFP Moderator
    Essential Links:
    ABC's Of Pool Chemistry, Test Kits, SLAM Your Pool
    28K Gal IG FreeForm, CLI Quartz, Pentair 36"SF & VS Pump, Dolphin M5, Rheem

  9. Back To Top    #9
    Butterfly's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Carolina
    Posts
    10,045

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Quote Originally Posted by cramar
    Saw this posted elsewhere, is it relevant to your situation:

    CYA can get converted to ammonia by bacteria if you let the Free Chlorine (FC) level get to zero, but this is neither reliable nor predictable. If this occurs, it can take a LOT of chlorine to get rid of the ammonia.
    It can and does happen tho we do not hear of it too often. And it sure does take a lot of bleach/chlorine to get rid of it.

    Samantha, we could get a better clue to what is going on if you post a full set of test results.

    Is there a way some fertilizer could have gotten into the pool?
    TFP Moderator TF100 Test Kit TF100 TestKit YouTube Channel PoolMath
    You're done SLAMing when:
    1)You lose 1ppm or less FC overnight, & 2)You have .5ppm CC's or less, & 3)your water is clear.

    ~ One should not use a sledge hammer to swat a mosquito. ~

    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  10. Back To Top    #10
    Samantha_in_AL's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Altoona, AL
    Posts
    240

    Re: Help, my CYA ig gone!

    I know it didn't happen by backwashing because we have a cartridge filter... backwashing isn't even an option on it. My daughter is not really involved in the pool maintenance. She hasn't touched it (except for swimming in it) since I chewed her out for adding the CYA without asking first. Taking care of the pool is solely on me. I test it and add bleach every night myself. I'm positive my FC has not been below the minimum recommended level of 5. I have been bumping it up to about 10 - 12 ppm every night because of the 100 degree weather we've been having. This really is confusing.
    AG 18' X 52" Round Pacifica Pool w/ Metal Diamond Unibead Liner. Installed in March 2007.
    2.5 HP Baquapure 2 Speed Pump, 200 GPM Waterway ProClean Cartridge Filter System.


    Former Baquacil user
    Converted to BBB in Fall of 2009 - Now I have a truly trouble free pool!

  11. Back To Top    #11
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Quote Originally Posted by Butterfly
    Samantha, we could get a better clue to what is going on if you post a full set of test results.
    I agree with Butterfly...It would help us if you post your test results!
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  12. Back To Top    #12
    Butterfly's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Carolina
    Posts
    10,045

    Re: Help, my CYA ig gone!

    ....and what about the fertilizer question?
    TFP Moderator TF100 Test Kit TF100 TestKit YouTube Channel PoolMath
    You're done SLAMing when:
    1)You lose 1ppm or less FC overnight, & 2)You have .5ppm CC's or less, & 3)your water is clear.

    ~ One should not use a sledge hammer to swat a mosquito. ~

    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  13. Back To Top    #13
    ultra800_96's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Pomeroy, Iowa
    Posts
    225

    Re: Help, my CYA ig gone!

    I'm watching this thread closely, as mine also dropped from a solid 80 to 45 a couple weeks ago. Not hijacking or asking questions yet, but it is puzzling.
    12,900 Gal. 24' X 48" ABG Vinyl Round (17th Birthday)
    1HP Hayward Pump w/S180T Hayward Sand Filter
    AquaTrol RJ SWCG 2011 startup
    TFP Method since '09, TF100
    50ppm Borates, June '12

  14. Back To Top    #14
    Samantha_in_AL's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Altoona, AL
    Posts
    240

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Sorry I didn't post back last night, I had a migraine. I went straight to bed when I got home from work.

    I don't see how any fertilizer could have gotten into the pool. We haven't used any, and we don't have any crops growing near us. I tested and added bleach this morning before leaving for work. I normally wouldn't have my FC this high, but we have a good chance of getting thunderstorms today. I upped it some to be on the safe side.

    FC: 9.0
    cc: 0
    pH: 7.6
    TA: 100
    CH: 70

    I'm not sure if it makes any difference, but I did use some Roundup around our yard last week. I really don't believe any of it could have gotten into the pool. Everything I sprayed was 100' or so away from it and the wind was not blowing at all that day. Man was it HOT that evening!

    ultra800_96, feel free to jump in and add whatever you want or ask questions. Maybe between all of us we can figure this out. It is definitely puzzling.
    AG 18' X 52" Round Pacifica Pool w/ Metal Diamond Unibead Liner. Installed in March 2007.
    2.5 HP Baquapure 2 Speed Pump, 200 GPM Waterway ProClean Cartridge Filter System.


    Former Baquacil user
    Converted to BBB in Fall of 2009 - Now I have a truly trouble free pool!

  15. Back To Top    #15
    WestSidePool's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    424

    Re: Help, my CYA ig gone!

    I've been reading a lot of other posts from the past with similar issues. Most of them just mentioned adding some more CYA and see if it holds. One did mention the ammonia thing that was mentioned earlier in this thread, but there was no real definitive answer.

    I would run one more CYA test today and see where it's at.
    Eric

    IG 17x33 Grecian - Vinyl Liner (21k gallons), Hayward Pro-Grid DE 4820 filter, Hayward Super Pump, CompuPool SWG CPSC36, TF-100 Test Kit

  16. Back To Top    #16
    ultra800_96's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Pomeroy, Iowa
    Posts
    225

    Re: Help, my CYA ig gone!

    I had brought mine up to 80 in a couple different increments due to installing a SWG this year. I started with fresh refill testing regents I purchased from TFtestkits, stored in a closet in my home. A friend had stopped over & was present when testing the 80 figure, we both did the test independently with multiple pour-backs to verify the 80 level. It came out everytime with us both to be a solid 80. Perfectly clear, sparkling water & two weeks later I tested again. Again multiple tests, under 50 (I guestimated 45) every time. I had just enough HTH stabilizer (purchased from Wally World this spring) to get me back to 60 per the pool calculator. I waited a week, sure enough it was back to 60 after multiple tests. No fertilizer, roundup, or algae bloom during that time. The only thing that might have been a factor, is in a nightly testing with the chlorine/ph test block, one time during the period I came up with a 1 fc. I checked the cell, everything was fine, water was still very clear with no signs of algea, dumped in one 182 oz jug of 6% to put me back up to around 8, the SWG since has had no trouble maintaining a 5 ish FC level & previously had no trouble before. No extreme chlorine demand after the incident, so I can't see the ammonia conversion happening. Everything's been fine since, but for kicks I'm going to do another test tonight to see if the 60 is holding. Your thread just caught my eye, because this is what I experienced. No catastrophe for me, but very puzzling.
    12,900 Gal. 24' X 48" ABG Vinyl Round (17th Birthday)
    1HP Hayward Pump w/S180T Hayward Sand Filter
    AquaTrol RJ SWCG 2011 startup
    TFP Method since '09, TF100
    50ppm Borates, June '12

  17. Back To Top    #17

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,078

    Re: Help, my CYA ig gone!

    ultra,

    Had a lot of rain? Heavy use from kids splashing water out? That's all I can think of.

    I would add that mine has gone from 50ppm in April to just under 40ppm yesterday but that's pretty easily attributable to splashout and rain/refill.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  18. Back To Top    #18

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,078

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Samantha,

    Measure your FC any given morning very early and then measure it again that evening. If you lose the majority of your FC, you can safely assume you have no CYA and replenish it.

    I have no explanation as to why it disappeared. The ammonia conversion is not valid for your situation.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  19. Back To Top    #19
    ultra800_96's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Pomeroy, Iowa
    Posts
    225

    Re: Help, my CYA ig gone!

    Dave,
    Maybe 1-2 inches of rain. My pool doesn't get used heavily, so not alot of splashout. I can't quite totally remember, but I don't think I ever backwashed/wasted during that period. It was very hot, we did have a couple thunderstorms & I did have some evaporation. Ive had your testkit for 3 seasons now, & I love it. The cya test is subjective, I know, but this year, especially going to a higher level, I've felt more confident in the results of most tests, especially since adding the Speedstir. The only test yet that I have trouble reading is the CH test. It turns blue & I can't seem to read when it ends turning. Probably bad eyesight & should video the test & playback, lol. Anyway, not to hijack, or to get off topic. Thanks for your reply.
    12,900 Gal. 24' X 48" ABG Vinyl Round (17th Birthday)
    1HP Hayward Pump w/S180T Hayward Sand Filter
    AquaTrol RJ SWCG 2011 startup
    TFP Method since '09, TF100
    50ppm Borates, June '12

  20. Back To Top    #20

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    1,129

    Re: Help, my CYA ig gone!

    I had the same problem just a few weeks ago. I get how splash out will take out cya but not how evaporation would affect the cya since it doesn't evaporate?
    15,600 Gallon, 16' x 32' In-Ground Vinyl Pool
    Pentair VS 3050 pump, Quad DE 60 filter and SunTouch controller
    8 gallon Liquidator, Aquatherm EcoSun Solar Panels, 2 wheel ThePoolCleaner

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •