Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Plumbing problem?

  1. Back To Top    #1
    bwiley47's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Princeton, WV
    Posts
    97

    Plumbing problem?

    Please see attached pics. My husband re-plumbed with pvc while repairing a recent leak. Appears to filter well, but when backwashing or on rinse, not alot of output, but good output when vacuuming to waste.
    [attachment=2:37tlwgmu]063011950922[01].jpg[/attachment:37tlwgmu]
    [attachment=1:37tlwgmu]063011950923[00].jpg[/attachment:37tlwgmu]
    [attachment=0:37tlwgmu]063011950922[00].jpg[/attachment:37tlwgmu]
    Attached Images Attached Images
    16 x 32 AG Fanta Sea 13,500 gal/ Hayward Sand Filter/ 1 hp Hayward Power Flo LX Pump
    1 skimmer 1 main drain

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,331

    Re: Plumbing problem?

    Assuming he has the plumbing going to the correct ports, I can't see anything that would cause a problem.
    Did this problem just start after the replumb?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3
    bwiley47's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Princeton, WV
    Posts
    97

    Re: Plumbing problem?

    It did. The pump use to sit under the deck, but it was a pain to get to. So he moved it. Don't know if something could have happened during the move. Good output at the return.
    16 x 32 AG Fanta Sea 13,500 gal/ Hayward Sand Filter/ 1 hp Hayward Power Flo LX Pump
    1 skimmer 1 main drain

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    X-PertPool's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Exeter, PA
    Posts
    1,385

    Re: Plumbing problem?

    Try checking the spider gasket. Rinse is the same thing as filter except the water goes out
    the waste line. If some of the spokes of the spider gasket are damaged it could let water back to the pool on bw or rinse which would look like reduced flow out the waste line.
    -Kevin
    X-Pert Pool Service
    x-pertpool.com
    X-Pert Pool on Facebook and @XPertPoolServic on Twitter
    22,000 gal / 16' x 32' / Vinyl / Hayward s244t /Pentair SuperFlo 1 hp

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,331

    Re: Plumbing problem?

    Did he move that filter full of sand?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  6. Back To Top    #6
    bwiley47's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Princeton, WV
    Posts
    97

    Re: Plumbing problem?

    Thanks Kevin, I think it is ok, but will check.
    Afraid so Dave. In the 2nd pic on the left, you can see under the deck. That is where he moved it from.
    16 x 32 AG Fanta Sea 13,500 gal/ Hayward Sand Filter/ 1 hp Hayward Power Flo LX Pump
    1 skimmer 1 main drain

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,331

    Re: Plumbing problem?

    It's very easy to damage something if you try to move a sand filter with the sand in it. If you're not getting sand in the pool you're probably fine.

    After rereading your post I'm not sure you have a problem. What you're seeing could be just from the added head of adding piping and moving the equipment.

    Is the flow a lot less on backwash and rinse than it was before?
    What's the filter pressure now and then?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  8. Back To Top    #8
    bwiley47's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Princeton, WV
    Posts
    97

    Re: Plumbing problem?

    I asked him about moving the filter. He says he never turned it on it's side when moving it, picked it straight up and moved it inch by inch. (He has a habit of doing 1st and asking questions later) sigh! He tells me that 2 yrs ago one of the laterals broke and he glued it back together. As far as sand in the pool, I think it's possible. I don't know for sure because I can't see the bottom. We have yet to swim this year...with no winter cover, algae bloom, leak, my mother passing, more algae cause we took awhile to get the leak repaired and then fill it back up. After vacuuming yesterday, there is something on the deck from the hose that looks and feels like sand. (At 1st I thought maybe dead algae). Yes, there is a significant decrease in outflow after the move during backwashing and rinse. As far as the pressure gauge goes..that's another problem, it doesn't work. We usually go by the sound, if appears to be working harder. This sand filter is 25 yrs old. The gauge did not work when we purchased it from the owner, and it appeared to be soldered SP? around it. We replaced it 2 yrs ago, and even with tape on the threads it leaked water into the gauge and the new one doesn't work either. Thanks again for all your help!
    16 x 32 AG Fanta Sea 13,500 gal/ Hayward Sand Filter/ 1 hp Hayward Power Flo LX Pump
    1 skimmer 1 main drain

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,331

    Re: Plumbing problem?

    Your next step is to dismantle the filter and see if anything is wrong in there.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  10. Back To Top    #10
    bwiley47's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Princeton, WV
    Posts
    97

    Re: Plumbing problem?

    Found my problem! I should have checked 2 days ago when you mentioned it, but he has the hookups wrong! So now my question is, I have been shocking since sunday, with the hookups wrong I know I have sand in my pool but has it just been circulating the water and just not filtering it? If it weren't for the grandkids I say to heck with it and close it down!!! I'm not gonna add any bleach till he gets it fixed this morning.
    16 x 32 AG Fanta Sea 13,500 gal/ Hayward Sand Filter/ 1 hp Hayward Power Flo LX Pump
    1 skimmer 1 main drain

  11. Back To Top    #11


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    McDonough, GA
    Posts
    91

    Re: Plumbing problem?

    I was just posting a reply to tell you that I hooked up mine backwards and was doing the same thing on backwash. Tell him he's not the only one to hook it up backwards.
    Vinyl 18x36 inground pool, cart 4030 filter, tristar VS pool pump, T-15 SWCG, raised pre-plumbed fiberglass spillover spa w/12 jets, tristar VS spa pump, Aqualogic pl-plus-16v
    McDonough (Ola), Georgia

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •