Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Filter Problems

  1. Back To Top    #1

    Filter Problems

    I have a sand dollar SD35 sand filter with 1 hp dynamo pump that is brand new and has just been installed. The filter media that the dealer sold be was zeosand 50lbs. Some of this filter media was lost during installation. My pump is currently operating on the filter setting at about 8 psi. We first noticed that there may be a problem when we attempted to hook to a lil shark pool cleaner. The filter would run for a few minutes and then it would lose pressure down to 0 psi and water began leaking out of the backwash. The automatic pool cleaner seemed to be working and no air was noted in the system. Could this be related to the filter media or could something be wrong with the filter itself? What should normal operating psi be?? .

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,333

    Re: Filter Problems

    I think you have two issues going on there.
    1) A problem with the multiport valve. That has nothing to do with the media. Being new it'll be a warranty item. Water shouldn't come out of the waste port when the valve is on filter.

    2) A possible suction leak. That would cause the pressure to go to zero. Is there any air in the pump basket when the vac is hooked up? Can you bleed air out of the filter when the pump is running?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: Filter Problems

    I agree and think the multiport valve needs to be replaced. If the psi goes above 10 it loses pressure completely goes to 0 psi and begins leaking out of the waste port. I have contacted Pentair and hope to hear back from them soon.

    The filter seems to be working and operating fine at 8 psi. Do you think this will be able to adequately filter my pool until I can get the multiport valve replaced?

    In regards to the suction leak, I did bleed the air out of the filter and did not note any air in the pump basket.

    Thank you for your help!!!

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,333

    Re: Filter Problems

    It should be fine until you can get it repaired.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •