Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Pressure did not return to the original startup pressure

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    413

    Pressure did not return to the original startup pressure

    Just cleaned my CCP 420 for the first time since the pool was completed in December 2010. It was more work than I expected. It was hard/time consumming to clean the gunk from between the pleats.

    The original pressure was 19 psi and before I cleaned it the reading was 26 psi. After soaking the cartridges in dishwashing detergent (but not one cup per 5 gallons--probably used 1/3 of that) overnight and thoroughly hosing them down (before and after the soak) the psi on restart is 22 psi. I can't imagine getting the cartridges any cleaner--unless I spend several hours cleaning them. Should I be concerned that the pressure did not return to the original startup pressure?
    9,200 gal. Gunite Luna Quartz French Grey pool with spill over spa, two fountains on tanning ledge (rarely used)
    Pentair Whisperflo 2HP, Pentair CCP Cartridge 420 Sq. Ft., Polaris 280 with booster pump
    Pentair EasyTouch 4, RayPak LoNox 266k Natural Gas heater, Aqua Rite SWCG T Cell 9, Borates, TF-100 test kit

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Pressure did not return to the original startup pressure

    Have any of your valve settings changed? Turning on or off the fountain or spa or anything else you might have, is going to change the psi reading on the filter. You need to make sure you are comparing readings made with exactly the same valve settings.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    413

    Re: Pressure did not return to the original startup pressure

    I don't believe there were any changes in the setup. It's possible that my pool guy had the fountains running when he recorded the initial presssure, but I don't believe so--I was with him when he ran me through the set up process. It does run a couple of psi's lower when the fountains are on though.
    9,200 gal. Gunite Luna Quartz French Grey pool with spill over spa, two fountains on tanning ledge (rarely used)
    Pentair Whisperflo 2HP, Pentair CCP Cartridge 420 Sq. Ft., Polaris 280 with booster pump
    Pentair EasyTouch 4, RayPak LoNox 266k Natural Gas heater, Aqua Rite SWCG T Cell 9, Borates, TF-100 test kit

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,077

    Re: Pressure did not return to the original startup pressure

    You may not be far off. Most psi gauges on pools are not terribly accurate and can vary a pound or so quite often.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •