Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: False low salt readings....

  1. Back To Top    #1

    False low salt readings....

    I recently bought my house and am still learning about maintaining the pool. In particular I am having an issue with the chlorinator. It is giving me a considerably lower salt reading than what I have been told it is at two different pool stores. They have told me my levels are at 3200 while the cell is reading much lower. I did notice while playing with it today that my salt reading jumped up to it's true level when I turned on the second pump for the spa jets. Is it possible that there is too low flow going through the cell without the second pump on to get an accurate reading? There is what I believe is a check valve right before the flow meter and cell, could this be sticking and not allowing proper flow?

    My system is an Aqua Logic AQL-P-4, The cell is a T-15 (pool is approx. 26,000 gallons),

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: False low salt readings....

    What's your filter pressure reading with just the main pump running?
    What's the flow out of the return(s) when just the main pump is running?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: False low salt readings....

    Thanks for the fast reply Bama. The filter pressure is reading 25 psi. Not sure what you mean by the returns.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: False low salt readings....

    What type filter is it.

    With that high a filter pressure, it sounds like the filter needs cleaning. Your filter pressure shouldn't run that high.
    By the return I mean the nozzle where the water flows back into the pool.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5

    Re: False low salt readings....

    I actually have been cleaning the filter a couple of times a day because I had off the chart phosphate levels. Does the filter need cleaning beyond just spraying it out with the hose. Sorry if this is basic stuff but it's all new to me.

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: False low salt readings....

    What's the pressure right after you clean it?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  7. Back To Top    #7
    Aquatica's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Nassau, Bahamas
    Posts
    514

    Re: False low salt readings....

    sounds like low flow. we installed an ecostar pump and it was running at 700rpm and we got a low salt reading. we increased to 1,500rpm and salt reading went back up where it was before the install. so it was a low flow problem. I guess the cell needs a certain flow rate to read proper salt level and to function properly.

  8. Back To Top    #8

    Re: False low salt readings....

    Pressure is pretty much the same right after cleaning. I did pull the filter all together and ran the system and the pressure was only about 6-8 psi. If it is a pressure issue at the cell could it be the check valve right before it. It seems to fix the salt readings by just turning on the spa pump for a minute and there isn't a problem again until after the system is off for a little while.

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: False low salt readings....

    Can you post a picture of the equipment?

    It could be the check valve, but the symptoms are odd for that to be the case.

    If your pressure without the filter is almost 20 psi less than with, I believe (as I have from the start) that your problem is with filter. Unless you took the check valve out with the filter, it's not the check valve.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  10. Back To Top    #10

    Re: False low salt readings....

    I've actually run the system without the filter in. Was fine initially but again once the system was off overnight the salt readings were low (2100) when it restarted. Turned on the spa pump and immediately it jumped back up to 3100.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •