Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 14 of 14

Thread: Auto Pilot - Replacement cell not working

  1. Back To Top    #1

    Auto Pilot - Replacement cell not working

    We just replaced our Autopilot SC-60 cell with an aftermarket cell, Compupool GRC-AP60. It has a 2 prong cord instead of 3 prong. We read that it should work fine, but we have been running the new cell for 3 days and no chlorine production

    We checked salt levels and added water conditioner. All my chemical levels are correct. Still no chlorine. The autopilot display shows everything should be working fine.

    Any ideas?
    5,000 Gal
    Cartridge filter
    Semi-AG
    AquaTrol-HP SWCG
    1 HP Pump

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ft Lauderdale, Florida
    Posts
    1,455

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    Sorry, with the Generic cell, there's no telling what may be causing the error display. AutoPilot does not recommend the use of the Generic cell.
    Sean Assam - Sean@teamhorner.com
    National Accounts and Commercial Products Manager
    AquaCal Heat Pumps www.aquacal.com
    AutoPilot Salt Chlorine Generators www.autopilot.com

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    What makes you think it isn't producing chlorine? A SWG is not designed to raise the FC level up from zero. A SWG is designed to maintain the FC level once everything is balanced and FC is in the right place to begin with.
    A side conversation on the phrase "A SWG is not designed to raise the FC level up from zero" has been moved to this topic.

    If you post a full set of water test results we can give you more specific advice.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    Thank you for your advice...We did adjust our chemical levels. Here's where they are...pH is at 7.6, total alkalinity is at 80ppm, CYA is at 35, and salt is at 3100. We also put in Phosfree to reduce the Phosphae levels int he pool. Still nothing. We disconnected the cell cord to check to check the amps, when we reconnected it says "Low Amps." Is it possible that the cell cord has gone bad?
    5,000 Gal
    Cartridge filter
    Semi-AG
    AquaTrol-HP SWCG
    1 HP Pump

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ft Lauderdale, Florida
    Posts
    1,455

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    Put the system in Boost, wait a minute and run a TEST POOL PILOT. Are there any warning lights?
    Go to the Maintenance Menu and do a FORCE REVERSE. Wait a minute and run a TEST POOL PILOT again.
    You can use a multimeter to check the cell cord for continuity. The black wire is the center hole.
    Sean Assam - Sean@teamhorner.com
    National Accounts and Commercial Products Manager
    AquaCal Heat Pumps www.aquacal.com
    AutoPilot Salt Chlorine Generators www.autopilot.com

  6. Back To Top    #6
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    A good way to get a direct measure if a SWG is producing chlorine or not is to loosen the union on the output side of the cell just enough that a small steam of water comes up, take a sample of that water while the control panel indicates that the cell is active, and measure the FC level of that water.

    A low amps error can occur when the cell is wearing out, when the cell cord is bad, or when there is a problem with the control unit. One thing to check is to make sure the main unit is properly configured for the size of cell that you are using. Telling us the volts and amps readings from the test pool pilot readings Poolsean suggested can help diagnose what is going on.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  7. Back To Top    #7

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    Thank you for your help. We tested the cell cord with an amp meter and there is no current running though the cell cord. The display on the autopilot says 0 volt and 0 amps.
    5,000 Gal
    Cartridge filter
    Semi-AG
    AquaTrol-HP SWCG
    1 HP Pump

  8. Back To Top    #8

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    I am new to this forum, but am curious to know if Gardenfreek's problem was resolved by replacing the cable. I just bought a RC52 cell...because of low amp readings...probably a mistake, as I'm still getting the same message. I'm believing it's the cable, as I had a prior cable go bad. The guy that replaced it said these cables function poorly.

    Is cable replacement more common that I realize? It seems they should hold up better than they do. IMO.

  9. Back To Top    #9

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    I am awaiting the arrival of the new cable. I'll keep you posted.
    5,000 Gal
    Cartridge filter
    Semi-AG
    AquaTrol-HP SWCG
    1 HP Pump

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ft Lauderdale, Florida
    Posts
    1,455

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    You're not going to get an AMP reading by testing the cord, unless the cell is generating chlorine (there must be a load), and you've got your multimeter inline. OK, I just re-read where you used an ampmeter...is this a DC Ampmeters?

    Can you place the unit in BOOST, wait a few minutes, then run the TEST POOL PILOT, and let us know what it shows.
    Sean Assam - Sean@teamhorner.com
    National Accounts and Commercial Products Manager
    AquaCal Heat Pumps www.aquacal.com
    AutoPilot Salt Chlorine Generators www.autopilot.com

  11. Back To Top    #11

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    OK...so we received the replacement cord today, and no dice. It did not solve our problem. Any ideas? We have a new Cell and new Cell cord, but we are still getting low amps readings. When we check the amps they range from 0 to well below the normal.

    Any help would be appreciated
    5,000 Gal
    Cartridge filter
    Semi-AG
    AquaTrol-HP SWCG
    1 HP Pump

  12. Back To Top    #12

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    When we hit boost it reads 0 volts 0.2 amps.
    5,000 Gal
    Cartridge filter
    Semi-AG
    AquaTrol-HP SWCG
    1 HP Pump

  13. Back To Top    #13
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,337

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    Hopefully Poolsean will see this and respond. It sounds like a board problem.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  14. Back To Top    #14
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Auto Pilot - Replacement cell not working

    Press the pump button. If it says REMOTE RUNS PUMP, you have it configured incorrectly.

    Otherwise, have you checked the fuses inside the unit? Zero volts means the power supply isn't working, which could be a fuse, or it could be broken.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •