Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

  1. Back To Top    #1

    Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    I have a haywood H150 and checked current using a 20 dcv meter and getting .56 volts from thermocoupler. Also checked current throughout unit and volts reading the same everywhere but pilot won't stay lit. Any help would be appreciated, also thermocoupler is brand new.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    Have you tried cleaning the pilot tube?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    Yes have good flame

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    It's got to be either the sensor (thermocouple) or the valve then. Is there an adjustment on the pilot flame?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    I have a good flame on the pilot any way to jump the gas valve to see if it's that? Or to test the gas valve? I have a DC meter any setting I can set to see if the coupler is bad I set it to 20 DCV and it read .60 on the meter from the thermocoupler?

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    Is the T/C (thermocouple) in the correct part of the flame? If it's too low in the flame it's in the cool part. Also if it's too high it won't sense correctly.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  7. Back To Top    #7

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    Ya looks like millivolt is running throughout unit with DCV tester. Any way to know for sure if gas valve is bad? Pilot lights right up but goes out as soon as you let go of button. Also this gas valve is a 36d35u and has a pilot adjustment screw.

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,345

    Re: Haywood H150 pilot won't stay lit please help...

    If you're testing the signal through the control board then it almost has to be the pilot solenoid not holding the gas open.

    Take a look at this page. Right at the bottom is the schematic of how the valve works. Click through the buttons on the bottom of the graphic to see it in different modes.

    If you have the powerpile instead of the T/C then you may not be getting enough voltage to open the pilot solenoid.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •