Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

  1. Back To Top    #1

    Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    Just bought the Dolphin Deluxe 4, yesterday, Opened the pool, bottom covered with alge. I vaccumed to waste and cleaned most of it up. Put the dolphin in, and sometimes it would run for a few minutes then just stop. I cleaned out the filter bag several times, put it back in the pool, and it would not run. I made sure the setting was correct on the handles and the base. Again removed it from the pool cleaned the bag and did the same thing. The manual that came with it is worthless. Any ideas? Did I happen to get a bad unit? Is there any restrictions on pool chemical imbalance for this to run?
    Thanks for all the info!!

    18' X 33' X 4' AG Vinyal Pool of unknown parentage
    Hayward Perflex DE bump filter and Power Flo pump

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    If you have algae, you need to clear that up by shocking before you try to vacuum the pool with your Dolphin. It's going to require that you shock the pool and manually vacuum the pool until it starts clearing.

    The Dolphin is just gettting clogged up with the algae.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Parkland, FL
    Posts
    727

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    Quote Originally Posted by Toph151
    Just bought the Dolphin Deluxe 4, yesterday, Opened the pool, bottom covered with alge. I vaccumed to waste and cleaned most of it up. Put the dolphin in, and sometimes it would run for a few minutes then just stop. I cleaned out the filter bag several times, put it back in the pool, and it would not run. I made sure the setting was correct on the handles and the base. Again removed it from the pool cleaned the bag and did the same thing. The manual that came with it is worthless. Any ideas? Did I happen to get a bad unit? Is there any restrictions on pool chemical imbalance for this to run?
    my guess would be the brushes are slipping on the algae and that is causing it to stop.
    8000 gal diamond brite pool with 650 gal spillover spa, Pentair 3hp VS pump. Jandy Cartridge filter and Jandy Heat Pump. Jandy PDA automation system with 2 Pentair Laminars. SmartPool NC74S Robotic Pool Cleaner.

  4. Back To Top    #4

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    I too have a dolphin pool vac. (blue, yellow and pink I believe). It worked just fine last year. It was working fine this year. The pool was opened less than a week ago but all the alge is dead as far as I know and the water is balanced (just had it tested yesterday. Today I noticed that my dolphin is floating on the top. I cleaned and rinsed out the bag and put it back in the water. It would not sink. Had the husband come and check on it, he could not get it to sink either. He turned it on and it ran for a few seconds (fan spinning) and then stopped. Then it fan would turn on again for a few seconds and then stop again. Now it appears to be DOA. Any ideas?

  5. Back To Top    #5

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    I had called Leslie pools, they said the Dolphin would not work in 66 degree water. So I took it out. Waited a few days, all algie was gone, only some little leaves and debris on the bottom. Took the pool temp and it was 75. Put the Dolphin back in last night and it ran..... well it ran for about 10 minutes. Stopped and just sat at the bottom of the pool. Filter bag was completely clean.

    Called Leslie pools again, they said to bring it in and they would check it. I said well for 900 i want my money back. Not sure if I should try another Dolphin or try another cleaner.
    Thanks for all the info!!

    18' X 33' X 4' AG Vinyal Pool of unknown parentage
    Hayward Perflex DE bump filter and Power Flo pump

  6. Back To Top    #6

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    Quote Originally Posted by Bama Rambler
    If you have algae, you need to clear that up by shocking before you try to vacuum the pool with your Dolphin. It's going to require that you shock the pool and manually vacuum the pool until it starts clearing.

    The Dolphin is just gettting clogged up with the algae.

    I did vaccum to waste and removed all algie. Bag was cleaned each time. Still having issue with not being able to run longer then a few minutes. Pool temp is 75 degrees and no sign of algie.
    Thanks for all the info!!

    18' X 33' X 4' AG Vinyal Pool of unknown parentage
    Hayward Perflex DE bump filter and Power Flo pump

  7. Back To Top    #7
    christo's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    bannockburn/md
    Posts
    9

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    i bought a used dolphin deluxe 4 last year and LOVE it. i haven't vacuumed with suction since. i just drop the dolphin in and push the button. depending on how much debris is on the bottom i run it 2 or 3 times before bringing it up for a cleaning. the pattern is a bit random - but after 2 or 3 cycles it covers the whole pool from waterline to drain.
    ~20K gal, IG 1980s sylvan concrete with hot tub and love seat, pentair intelliflo vf pump, 48 sqft hayward de filter, raypak ng heater, hayward swimpure plus SWG, dolphin deluxe 4

  8. Back To Top    #8
    Patrick_B's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Midland TX
    Posts
    15,001

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    Quote Originally Posted by Toph151 View Post
    I did vaccum to waste and removed all algie. Bag was cleaned each time. Still having issue with not being able to run longer then a few minutes. Pool temp is 75 degrees and no sign of algie.
    You have an Algae problem, not a Robot problem. They aren't made for this.
    TFP Moderator
    Essential Links:
    ABC's Of Pool Chemistry, Test Kits, SLAM Your Pool
    28K Gal IG FreeForm, CLI Quartz, Pentair 36"SF & VS Pump, Dolphin M5, Rheem

  9. Back To Top    #9

    TFP Guide
    mrcarcrazy's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Odessa, TX
    Posts
    973

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased



    I bet you should slam, and clean the robot out.

  10. Back To Top    #10
    Divin Dave's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Longview, Texas
    Posts
    4,926

    Re: Dolphin Deluxe 4 problem Just purchased

    I imagine Toph151 has his problem resolved by now. At least I HOPE so, since that was 4 years ago!
    Divin Dave,
    IG Vinyl, 15' x 30', 3 1/2' - 6' deep, Oval, ~15K gal, Intelliclor IC40, Intelliflo VS pump, Clean and Clear 420 Filter, auto-fill-disabled, Retrofit LED Color Light, Dolphin Nautilus Robot, TF100 Test Kit, Taylor K1766 Salt Test Kit, Tftestkit Pressure Gauge.
    www.tftestkits.net Experience- it's what's learned just after you needed it most !!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •