Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Intex Sand Filter Clamp Bolt

  1. Back To Top    #1
    lovemy3azboys's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Phoenix, Arizona
    Posts
    63

    Intex Sand Filter Clamp Bolt

    Just turned our filter on for the first time last night. We did the rinse before our first filter & because we didnt have a proper backwash hose we had alot of water spirtering around. When we first turned the filter on after the rinse we thought the clamp bolt that tightens the filter was not tight enough so we really tightened it. Now we find the clamp bolt, which is a spring, is "bottomed out" no room left to tighten. Is this a problem? We dont seem to have any more leaks & the gauge shows the pressure at 10lbs
    25,000 gallon plaster dive pool, Eclipse sand filter, 1 HP Centurion pump, Baracuda G3, TF-100 Test Kit

  2. Back To Top    #2
    crookm11's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Copperas Cove, Texas
    Posts
    422

    Re: Intex Sand Filter Clamp Bolt

    Were you getting any water out between the two halves of the filter?
    Is that why you tightened the bolt tighter?

    I have this same filter and tightened mine so it was bottomed out like your is and still had a little water coming out between the two filter bodies. I took the filter apart and found out there was a little bit of sand between the "O" ring and that created a leak. I cleaned all the sand, put the filter back together and tightened the bolt and and no more leaks. The bolt is not tightened all the way now. Hope this helps.
    Mark Crook
    13,500 Gallon 24' x 52" Intex Ultra Frame
    Intex Sand Filter and Pump, Intex SWG (All hard PVC plumbed)
    TFTestKit-100---Pool School---The Pool Calculator
    Location: Copperas Cove, Texas --- My Pool Build---Useful Links for Intex Pool Owners

  3. Back To Top    #3
    lovemy3azboys's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Phoenix, Arizona
    Posts
    63

    Re: Intex Sand Filter Clamp Bolt

    Quote Originally Posted by crookm11
    Were you getting any water out between the two halves of the filter?
    Is that why you tightened the bolt tighter?

    It did appear we had water coming out but that may have been from the water leaking down under the rim & looking like a leak. So I dont know for sure. Husband tightened while I wiped the water & it came to dry up, then we realised the bolt was completely tightened. We were thinking that if we started it up without it being sealed we may have pushed sand near the opening... I'll tell hubby & maybe we'll open it up to make sure no sand. Thank you...

    I have this same filter and tightened mine so it was bottomed out like your is and still had a little water coming out between the two filter bodies. I took the filter apart and found out there was a little bit of sand between the "O" ring and that created a leak. I cleaned all the sand, put the filter back together and tightened the bolt and and no more leaks. The bolt is not tightened all the way now. Hope this helps.
    25,000 gallon plaster dive pool, Eclipse sand filter, 1 HP Centurion pump, Baracuda G3, TF-100 Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •