Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 13 of 13

Thread: Problem afterbackwashing..

  1. Back To Top    #1

    Problem afterbackwashing..

    It seems non of my return jets are working. Also my PSI is now at 0. Did i do something wrong? This is my first time backwashing...
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad woodyp's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East Texas
    Posts
    8,998

    Re: Problem afterbackwashing..

    Did you move it back to the "filter" position? Simple things first sometimes!
    16x32x52" Steel Cornelius Miramar AGP Vinyl liner 13,100 gal. Buried 2 ft.
    2 Speed Hayward Power-Flo Matrix 85 g.p.m. 22" 250lb. sand filter hard plumbed
    Pool Rover Jr., Pool Blaster Max, Diver Dave TF100 Test Kit/Speed Stir
    Margaritaville Frozen Concoction Maker, Liqour Chiller, & Drink Mixer & Party Tub----Collect 'um all!

  3. Back To Top    #3

    Re: Problem afterbackwashing..

    Quote Originally Posted by woodyp
    Did you move it back to the "filter" position? Simple things first sometimes!
    yes I did that.
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    4,052

    Re: Problem afterbackwashing..

    Did you get the pump primed again? It can take a minute or so sometimes. Does the pump sound different?
    Built in 1957 44,000 gallon in-ground, Wet Edge Primera Stone in Sky Blue, Intelliflo VF Pump, 600 lb. Pentair Triton II TR-100 Sand Filter, CircuPool RG 60 Plus SWG, TF-100 test kit
    If TFP has helped you, please click to SUPPORT TFP!

  5. Back To Top    #5

    Re: Problem afterbackwashing..

    i left it for 5 minutes.. nothing happened.. the air release on the top of the PSI gauge.. Should I leave that open or closed?
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  6. Back To Top    #6

    Re: Problem afterbackwashing..

    Quote Originally Posted by precator
    i left it for 5 minutes.. nothing happened.. the air release on the top of the PSI gauge.. Should I leave that open or closed?
    Is the black lever supposed to be pointing to the filter? Like it is now..
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  7. Back To Top    #7

    Re: Problem afterbackwashing..

    like this..
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  8. Back To Top    #8

    Re: Problem afterbackwashing..

    Quote Originally Posted by precator
    like this..

    So I just did another backwash, and now it works fine. Go figure!
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    4,052

    Re: Problem afterbackwashing..

    To answer your question on your air release...

    When I backflush mine, once I get it back to "clean" mode, I let it come up to pressure then bleed off the air in the filter. I believe this to be correct, but I am ok with being corrected by those with more experience than I have (won't take much!) So it should be closed during getting everything back to pressure, open if you need to bleed off air, then closed again.
    Built in 1957 44,000 gallon in-ground, Wet Edge Primera Stone in Sky Blue, Intelliflo VF Pump, 600 lb. Pentair Triton II TR-100 Sand Filter, CircuPool RG 60 Plus SWG, TF-100 test kit
    If TFP has helped you, please click to SUPPORT TFP!

  10. Back To Top    #10
    guamguy's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Guam, USA
    Posts
    388

    Re: Problem afterbackwashing..

    I usually open the air bleeder before I start the pump after backwashing. Seems to work fine doing it this way.
    12,800 gallon IG plaster kidney-shaped pool, waterslide, 800 gallon spa.
    1HP 2 speed Sta-Rite pool pump, 1.5 HP Sta-Rite spa jet pump. 2 skimmers, 1 main drain
    Purex-Triton TR-60 325 lb.sand filter. 2" Plumbing, Intex SWCG, TF-100 test kit.
    Link to pics of my pool! http://www.troublefreepool.com/my-oasis-t26558.html

  11. Back To Top    #11

    Re: Problem afterbackwashing..

    Quote Originally Posted by guamguy
    I usually open the air bleeder before I start the pump after backwashing. Seems to work fine doing it this way.
    but then you close the air bleeder after the pump works for a minute or two correct?
    25k Gallon Gunite Inground Pool
    Pentair FNS PLUS DE filter
    Pentair WhisperFlo WF-24 (seems like single speed)
    Chlorine
    Bel Air, MD 21015

  12. Back To Top    #12
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Problem afterbackwashing..

    Yes, close the air bleed valve as soon as a steady stream of water comes out.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  13. Back To Top    #13

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Houston, TX, USA
    Posts
    101

    Re: Problem afterbackwashing..

    I found this guide to be a good one for both backwashing and cleaning a DE filter.
    http://www.troubleshooters.com/pool/de_ ... eaning.htm
    14500 gallon plaster pool (replastered in May 2009) : 32ft.L x 4ft.D x 14ft.W
    Pentair FNS Plus 48 sqft DE filter --> New filter grids as of May 2011. I use DE for them.
    Polaris 280 & Aquabot T-Jet Turbo at 2hrs/week. 20ft by 4ft solar heating panels
    Circupool RJ30 SWG set at 80% output & Pentair SuperFlo 1hp 2speed running 8 hrs/day

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •