Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 13 of 13

Thread: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

  1. Back To Top    #1
    maxepr1's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    DFW
    Posts
    716

    Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    I have a 2hp Whisperflo that Sqeals during cold weather start-ups but during the pool season it is fine! I know its the bearings but do I really need to replace them? And why is so common for everyone I talk to say just replace the pump!! And if you want to replace the bearings prices from $80-175!!! For $20 worth of bearings!! Lets get real, gouging in the pool industry has reached an all time high!! With the proper tools(bearing puller) and not damaging the motor shaft this is a simple job! Nobody remembers rebuilding there alternator!
    40'x19' IG Diamond Brite 29K 4' Waterfall/Dive Rock FNS60 DE Inteliflo VS 2hp Whisperflo pumps Aqualogic(P4) SWG TF100 Tester


    Pool School, Pool Calculator,TFTestKits,

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    near the swamp
    Posts
    804

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    a lot of times it's hard to get the thru-bolts out without breaking them, that's when they start tacking on the price because of the time they spend getting them out

  3. Back To Top    #3
    maxepr1's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    DFW
    Posts
    716

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    But does the case need to be taken off to pull the bearings?? With a puller I think it can be done? With an arbor and press the case would have to come off. Not any pictures or videos I can find on the process?
    40'x19' IG Diamond Brite 29K 4' Waterfall/Dive Rock FNS60 DE Inteliflo VS 2hp Whisperflo pumps Aqualogic(P4) SWG TF100 Tester


    Pool School, Pool Calculator,TFTestKits,

  4. Back To Top    #4
    Melt In The Sun's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    3,899

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    My pump has been doing this for as long as I've had the pool, and I've just ignored it. No complaints from the neighbors yet, but I'm replacing the pump sometime this summer anyway.

    Here's my old thread:
    squeaky-pool-pump-bearings-loose-impeller-t19740.html
    11,200 gal, Pebble-Tec; Tristar 2-speed 1hp - Swimclear 325 ft2 cart - SWG - A & A in-floor cleaner - Heat pump. For the poolside cooking, a Yoder Wichita and a Big Steel Keg!
    TF Test Kits -- PoolMath -- Pool School
    Make each day your masterpiece. - John Wooden

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    Yes the case has to be dismantled to get to the bearings especially the front one. Which just happens to be the most common one to go out. However, if you can do it yourself then it's pretty inexpensive for the parts.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  6. Back To Top    #6
    maxepr1's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    DFW
    Posts
    716

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    Thanks Bama, nice to know that I'm not the only one! 7 years old so I guess I'm on borrowed time, but don't really have the money to throw at something that is working fine. I think I'm going to take it apart and check the impeller and replace the seals. While I'm in there look at the bearings, I'd like to just replace them all at once. Like to see a video or picture to see if a standard bearing puller will work. Or just cut it off, not sure how much room there is?
    40'x19' IG Diamond Brite 29K 4' Waterfall/Dive Rock FNS60 DE Inteliflo VS 2hp Whisperflo pumps Aqualogic(P4) SWG TF100 Tester


    Pool School, Pool Calculator,TFTestKits,

  7. Back To Top    #7

    In the Industry

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    near the swamp
    Posts
    804

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups


  8. Back To Top    #8
    maxepr1's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    DFW
    Posts
    716

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    Looks pretty go DB! Check out the motor that fell into the pool for a season! Guy cleans it up and works like a champ!! What did we do before Youtube!!
    40'x19' IG Diamond Brite 29K 4' Waterfall/Dive Rock FNS60 DE Inteliflo VS 2hp Whisperflo pumps Aqualogic(P4) SWG TF100 Tester


    Pool School, Pool Calculator,TFTestKits,

  9. Back To Top    #9
    guamguy's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Guam, USA
    Posts
    388

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    Quote Originally Posted by maxepr1
    Thanks Bama, nice to know that I'm not the only one! 7 years old so I guess I'm on borrowed time
    When I changed my 21 year old motor for a 2-speed, it was still running just fine! The front of the motor case was completely rusted away on the bottom, but that thing was a trooper! The bearings were starting to make some noise, and I wanted to save some $ on the electric bill, so that's why I swapped it. If electricity wasn't so expensive, I would have just changed the bearings and kept using it. BTW, I still got a few $'s for it after stripping the windings and selling them for scrap
    12,800 gallon IG plaster kidney-shaped pool, waterslide, 800 gallon spa.
    1HP 2 speed Sta-Rite pool pump, 1.5 HP Sta-Rite spa jet pump. 2 skimmers, 1 main drain
    Purex-Triton TR-60 325 lb.sand filter. 2" Plumbing, Intex SWCG, TF-100 test kit.
    Link to pics of my pool! http://www.troublefreepool.com/my-oasis-t26558.html

  10. Back To Top    #10
    maxepr1's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    DFW
    Posts
    716

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    How do you like the 2 speed? I think my next pump will be a variable. Got talked out of one when I bought the unit I have now, they were still pretty new and there weren't many to choose from at the time.
    40'x19' IG Diamond Brite 29K 4' Waterfall/Dive Rock FNS60 DE Inteliflo VS 2hp Whisperflo pumps Aqualogic(P4) SWG TF100 Tester


    Pool School, Pool Calculator,TFTestKits,

  11. Back To Top    #11
    guamguy's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Guam, USA
    Posts
    388

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    I love the 2-speed motor It has saved me about $30 or so per month since I swapped the new motor in. I run it 8-10 hours a day on low, and only use the high speed for backwashing and for the water slide. I probably could have justified the cost for a variable speed with our high electric rates, but the motor and seal kit was $200 vs. $1000 for a variable. When it's on low, I cannot hear it until I get about 5 feet away, and my water seems cleaner due to the lower flow rate and more efficient filtering.
    12,800 gallon IG plaster kidney-shaped pool, waterslide, 800 gallon spa.
    1HP 2 speed Sta-Rite pool pump, 1.5 HP Sta-Rite spa jet pump. 2 skimmers, 1 main drain
    Purex-Triton TR-60 325 lb.sand filter. 2" Plumbing, Intex SWCG, TF-100 test kit.
    Link to pics of my pool! http://www.troublefreepool.com/my-oasis-t26558.html

  12. Back To Top    #12
    maxepr1's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    DFW
    Posts
    716

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    Nice $360 or more a year in savings! I think I'm going to wait till mine explodes then get new one. Can't decide on which model? I think if the pump doesn't have controls I'm going to have to add a relay in my panel to control the pump. But I don't know the difference in wiring a 2 speed pump from a variable speed? Is one more effficent than the other? Also the control wire if you use the panel to control speeds and time settings not sure if my board can support it. 7 year old P4? Lot of questions haven't done any research on pumps?
    40'x19' IG Diamond Brite 29K 4' Waterfall/Dive Rock FNS60 DE Inteliflo VS 2hp Whisperflo pumps Aqualogic(P4) SWG TF100 Tester


    Pool School, Pool Calculator,TFTestKits,

  13. Back To Top    #13
    guamguy's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Guam, USA
    Posts
    388

    Re: Whisperflo Sqeals during cold start-ups

    From what I've read, the variable speed pumps are more efficient than the 2 speeds. This is due to the fact that you can run them at very low speeds, reducing head loss to a very small amount. There are pools with variable speed pumps running at a low enough speed to achieve 1 turnover in a 24 hour period and only using as much energy as a couple of light bulbs. I'll let the experts chime in as far as automation goes
    12,800 gallon IG plaster kidney-shaped pool, waterslide, 800 gallon spa.
    1HP 2 speed Sta-Rite pool pump, 1.5 HP Sta-Rite spa jet pump. 2 skimmers, 1 main drain
    Purex-Triton TR-60 325 lb.sand filter. 2" Plumbing, Intex SWCG, TF-100 test kit.
    Link to pics of my pool! http://www.troublefreepool.com/my-oasis-t26558.html

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •