Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Okay, I give up on this SWG

  1. Back To Top    #1

    Okay, I give up on this SWG

    I've cleaned it with the ma and with the vinegar as the manual says. I've added a little salt at a time and tested it by turning it on, but the same thing. I've now added a whole bag of salt - no, I don't know the exact number, but strips are on the way. Everything was just fine. We did get some heavy rain, but it was still fine until about 3 or 4 days later. Then suddenly every time I turn it on after about 2 minutes I'm getting "91" low salt. I started getting concerned that I could have left the ma in too long and ruined something, but this was happening before I cleaned it with ma. I'm at a loss. I'd like to get it fixed and get the water where it should be before I close the pool. I just got this in March. It really should last more than one summer. Any ideas would be most helpful.
    Intex 20'x10'x52" 5,835 gallon above ground; vinyl; Intex 2,650-Gallon Sand Filter Pump; Intex Krystal Clear Saltwater System Model CS8110.

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    874

    Re: Okay, I give up on this SWG

    ma wouldn't damage it

    most likely your unit is faulty or the cell was of poor quality

  3. Back To Top    #3

    Re: Okay, I give up on this SWG

    Did I read here before that sometimes this SWG will read "91" even if it is too high? I got my salt test strips in today and that is the problem. I am way over. I guess I shouldn't have added salt when it said "91".

    1) If this is true, then maybe replacing some of my water will solve the problem?

    2) Am I correct in assuming that I need to get my water levels correct before closing the pool?

    3) I am also assuming that I have to close the pool - I live in a hot, dry, desert area, with mild winters, but we do get an overnight freeze occasionally in January/February and I've read that can be damaging to pool parts, hoses, etc.

    Thank you for answering all of my questions.
    Intex 20'x10'x52" 5,835 gallon above ground; vinyl; Intex 2,650-Gallon Sand Filter Pump; Intex Krystal Clear Saltwater System Model CS8110.

  4. Back To Top    #4

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,637

    Re: Okay, I give up on this SWG

    What temp is the pool water now? I don't know intex systems, but i do know that they (other systems) shut down, (and may give low salt) when the water temps drop.
    Factory Warranty Station for:
    Jandy/Zodiac, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

  5. Back To Top    #5

    Re: Okay, I give up on this SWG

    Intex was actually terrific with their customer service. I let them know the problem and they had me fill out a claim form. I faxed it on Wednesday and the new electrolytic cell was delivered today. I installed it, but I am still having the same problem. I don't know where to go from here.

    The water temp right now is 66. It dropped from around 78 when all of this started during our stormy/rainy days here. What do I do if it is shutting down because of water temp? I can't warm it up. I'd really appreciate any suggestions. Thanks.
    Intex 20'x10'x52" 5,835 gallon above ground; vinyl; Intex 2,650-Gallon Sand Filter Pump; Intex Krystal Clear Saltwater System Model CS8110.

  6. Back To Top    #6

  7. Back To Top    #7
    No P in my ool's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Logan IA
    Posts
    219

    Re: Okay, I give up on this SWG

    The problem is not in the cell but in the electronics. If it is still under warranty have them send you a whole new unit.
    21' Leslies Beachland Ag Pool, 10,000 gallons, professionally installed (best money I ever spent) Hayward 16" sand filter w/Pentair two speed pump Fafco 4x20 solar heater,Aqua Trol RJ. Borates added. Hard plumbed.

  8. Back To Top    #8
    dmanb2b's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    NY
    Posts
    3,728

    Re: Okay, I give up on this SWG

    Quote Originally Posted by imcj
    no, I don't know the exact number, but strips are on the way. Everything was just fine.
    Were you ever able to confirm your salt content?
    24'x52" AGP (13,500 Gallons), Intex SWG, (2)Solar Bear 4x20 panels, Hayward S220T Filter, 1/2hp Pentair Superflo

    Pool School, TFTestKits, Pool Calculator

  9. Back To Top    #9

    Re: Okay, I give up on this SWG

    Yes, it's actually high at a little under 4000. I read that you can go 200-500 over the recommended, and the recommended is 3000. I drained some water and am currently adding more, but I don't imagine I can get a good reading until I run the pump and do another strip tomorrow.
    Intex 20'x10'x52" 5,835 gallon above ground; vinyl; Intex 2,650-Gallon Sand Filter Pump; Intex Krystal Clear Saltwater System Model CS8110.

  10. Back To Top    #10
    dmanb2b's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    NY
    Posts
    3,728

    Re: Okay, I give up on this SWG

    Yeah...if anything you should be getting a high salt error...sorry sound like cust service should step up and assist. I just picked up a spare 2009 model for $139 on ebay a month or two ago. If you google intex 91 code...you'll see they had some issues in this area.
    24'x52" AGP (13,500 Gallons), Intex SWG, (2)Solar Bear 4x20 panels, Hayward S220T Filter, 1/2hp Pentair Superflo

    Pool School, TFTestKits, Pool Calculator

  11. Back To Top    #11
    benavidescj's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Fleming Island, FL
    Posts
    431

    Re: Okay, I give up on this SWG

    I just went through this with my IC40. The way the units measure salt level is by measuring the conductivity of the water. As the temperature drops the unit thinks that the salt level is dropping when it is actually not. As I was told, these units should not be used in cold water. In order to keep the unit working you may have to approach the high end of the units salt range (4000 ppm in your case) to keep it working in low temperatures. My water temperature is about 69 F and I had to put in 3800 ppm salt to keep the unit operating without the low salt light. My plan is to turn the unit off when the temperature of the water gets close to 65 F and just put chlorine in the water through the winter. In the Spring I will turn it back on. How are you testing your salt level? These readings, even with a good test kit, can be very inaccurate. If you are using strips you may actually be at a lower salt level than you think. I recommend using the Taylor Salt kit to do the readings and even with this kit you are getting + or - 200 ppm salt readings.
    Carlos
    Pool: 28,000 gallons IG; IC 40 SWG; Pentair 120 gpm cartridge filter; Marble finish; Pentair Wisperflow 1.5 hp; Polaris 360
    Spa: 350 gallon; Bromine
    How to shock your pool

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •