Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: Pump issues?????

  1. Back To Top    #1
    hawkeyes's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    100

    Pump issues?????

    So apparently I did a really stupid thing and decided to fiddle with my pump speeds. I haven't touched anything since the PB set it all and after reading the Pentair website today, I decided I wanted to try lowering my Intelliflo VSP. The prior configurations had the pool set to a speed of 2350, cleaner 2500, Spa 3000 and Air Blower 3300. Those were the only 4 set pump circuits. I have a fountain in the spa that leads to a spillway into the pool---that's my only water feature. I turned the pump down to 1800 and everything shut off and the red "no flow" light on the Intellichlor went on and status said "blocked". I bumped it up to 2000 and it kicked on but when the fountain started ramping up (it always dials up and then comes back down to the pre-set location) it all shut off again and the red light came back on. I freaked out and put everything back to where the PB had it. Started it back up and everything seems fine EXCEPT now the return jets have air bubbles and gurgling sounds coming out of them. Good Lord WHAT HAVE I DONE!??!!? Aside from turning everything off and pouring myself a glass of wine, I don't know what to do now!

    Can I not run my pump at a lower speed with this water feature? Why do I now have air bubbles and gurgling in my return jets? Seriously....I need more wine. HELP!!!
    22,000 gal IG Pool & Spa, Fountain and Spa Spillway, Penatair IC-40 SWCG, Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Cartridge, Antigua Blue Wet-Edge

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sinking Spring, PA
    Posts
    58

    Re: Pump issues?????

    I am having a similar issue with the Pentair variable speed pump and the "No flow" on the intelichlor. See my thread here help-requested-with-pentair-intelliflow-variable-speed-pump-t22839.html
    4th Year Pool owner in Sinking Spring PA
    46'x23' Free Form Concrete (34,000 gallons), Aqua Blue Pebble Sheen Finish, Pentair IntelliChlor SWG
    Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Pentair D.E. FNS Filter, Pentair MasterTemp heater.

  3. Back To Top    #3
    hawkeyes's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    100

    Re: Pump issues?????

    Quote Originally Posted by primetime
    I am having a similar issue with the Pentair variable speed pump and the "No flow" on the intelichlor. See my thread here help-requested-with-pentair-intelliflow-variable-speed-pump-t22839.html

    I'll be happy to share my bottle of wine with you. I just got my water chemistry figured out (knock on wood) and now this...I swear...this pool is gonna send me to AA!!!!
    22,000 gal IG Pool & Spa, Fountain and Spa Spillway, Penatair IC-40 SWCG, Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Cartridge, Antigua Blue Wet-Edge

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sinking Spring, PA
    Posts
    58

    Re: Pump issues?????

    I currently believe it is related to my D.E. Filter. The plate on the filter says I need 6 pounds of DE and I buy it in 6 pound bags. I think when I opened my pool this year I had to backwash the next day and then again 2 weeks later. Both times I added 6 pounds. I am thinking that I have too much DE and "other stuff" in there. I never took apart the filter (the PB opens and closes for me) so I am hoping that I do not have to do it or if I do someone can walk we through the process. A few folks are trying to help me on the thread I reference so i am hoping someone here and figure it out for me.

    Yes, I would love to share some wine!!! (but I might need something stronger! )
    4th Year Pool owner in Sinking Spring PA
    46'x23' Free Form Concrete (34,000 gallons), Aqua Blue Pebble Sheen Finish, Pentair IntelliChlor SWG
    Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Pentair D.E. FNS Filter, Pentair MasterTemp heater.

  5. Back To Top    #5
    hawkeyes's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    100

    Re: Pump issues?????

    No DE Filter here so that can't be my problem. Heck if I know what I've done. All I know is that, for now, wine cures all worries.
    22,000 gal IG Pool & Spa, Fountain and Spa Spillway, Penatair IC-40 SWCG, Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Cartridge, Antigua Blue Wet-Edge

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Pump issues?????

    Since the return jets have air coming out of them it sounds like you have a suction side leak. Check all your skimmers for proper operation and check your pump strainer basket lid for leaks. Tell us if there is air in the pump basket.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  7. Back To Top    #7
    hawkeyes's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    100

    Re: Pump issues?????

    Quote Originally Posted by Bama Rambler
    Since the return jets have air coming out of them it sounds like you have a suction side leak. Check all your skimmers for proper operation and check your pump strainer basket lid for leaks. Tell us if there is air in the pump basket.
    Skimmers seem to be operating fine and I see no leaks in the pump basket lid. However, I always see a few bubbles when I look in the pump basket when it's running---I thought that was just water circulating....is it not?
    22,000 gal IG Pool & Spa, Fountain and Spa Spillway, Penatair IC-40 SWCG, Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Cartridge, Antigua Blue Wet-Edge

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Pump issues?????

    There should be virtually no bubbles in the pump basket. Sometimes there may be one small bubble in the top but if there are bubbles in it then you have an air leak somewhere. The most common places are the skimmer weir(s) sticking causing the skimmer to create a vortex thereby sucking air in the system, low water level in the pool will cause the same thing, or the pump basket lid leaking and usually lubing the lid o-ring will rectify that problem. If it's none of those it's probalby a plumbing leak.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  9. Back To Top    #9
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,490

    Re: Pump issues?????

    What is your filter pressure at 2000 RPM and/or 2350 RPM? Also, are the bubbles you see larger or smaller than a pea?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  10. Back To Top    #10
    hawkeyes's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    100

    Re: Pump issues?????

    Pressure at 2350 is 14. Bubbles are larger than a pea and I can hear that jet gurgling. The bubbles come out in spurts. There is only one jet I see this with---the others are fine.

    Pump basket has one decent size bubble at the top right under the lid. I see 1 other bubble that is small. I did just empty this basket the other day and it was filled with quite a bit of crud (looked almost like clear/white pieces of grass that were stuck all over in the holes of the basket?????). I thought maybe I didn't get the lid back on right but I've taken it off and put it back on twice and it hasn't helped.

    Guess I will call warranty people as they also need to come look at why my salt reading on the EasyTouch is so much higher than what Leslie's says.
    22,000 gal IG Pool & Spa, Fountain and Spa Spillway, Penatair IC-40 SWCG, Pentair Intelliflo Variable Speed Pump, Cartridge, Antigua Blue Wet-Edge

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •