Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Setting initial salt level for aquarite How to?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    P. Pines, Florida
    Posts
    29

    Setting initial salt level for aquarite How to?

    I just installed the aquarite aqr-x296 arid climate T-3 15k gallon salt system and the salt level on my pool is 3300ppm as it was checked yesterday. I did the initial setup prior to connecting the cell to the t-3. I have software version 1.5. When i first turned it on with the cell connected The reading was 1800 and I was getting errors. I turned it off and back on and it went to 2600 but I get the inspect cell and the check salt lights flashing. It says generating now but not before.
    I know with autopilot you can calibrate the salt level but I could not find anything in the useless included manual about calibrating the salt initially.
    Aqua-rite Aqr-x296 T3 15k
    Autopilot Dig-220/Sc-36(replaced)
    Inground pool 8.5k gallons
    Diamond Brite,built 2003
    DE filter

  2. Back To Top    #2
    New2Me's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    SW Indiana
    Posts
    322

    Re: Setting initial salt level for aquarite How to?

    22 x 40 IG vinyl lined, 23,570 gal.
    1 hp. Pac-Fab Challenger pump 300# sand filter
    Intex 8110 SWG, Hayward CL220 offline feeder
    Hayward 250K Btu gas heater
    Aquabots

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    P. Pines, Florida
    Posts
    29

    Re: Setting initial salt level for aquarite How to?

    Quote Originally Posted by New2Me
    http://www.troublefreepool.com/calibrating-an-aqua-rite-t11556.html
    Thanks. That is good to know for future reference. My buddy has had an error message (low salt/check cell) for 2yrs but its been producing chlorine so he has let it be.
    Mine started reading 3200 this morning with no errors so its pretty accurate compared to the 3300 tested a few days back.
    Aqua-rite Aqr-x296 T3 15k
    Autopilot Dig-220/Sc-36(replaced)
    Inground pool 8.5k gallons
    Diamond Brite,built 2003
    DE filter

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    9

    Re: Setting initial salt level for aquarite How to?

    Quote Originally Posted by yamilrx
    Thanks. That is good to know for future reference. My buddy has had an error message (low salt/check cell) for 2yrs but its been producing chlorine so he has let it be.
    Mine started reading 3200 this morning with no errors so its pretty accurate compared to the 3300 tested a few days back.
    You can get rid of the inspect cell notification by holding the diagnostic button for 3 seconds. The notification is designed to turn off after i think 300 or 500 hours of use. When it says inspect cell you should take it out and clean it. As for the 100opm difference, the salt cell takes the measurement by averaging out the different salt readings it gets over a certain period of time. You can see the exact live readings its getting somewhere in the diagnostic mode.
    Gilbert, Arizona
    30,000 gallon IG Salt Water Pool

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    P. Pines, Florida
    Posts
    29

    Re: Setting initial salt level for aquarite How to?

    Its reading 3400ppm and the test from Pinch a penny was 3300. Tech support told me it could be off by 500ppm and it's at the lower end of the sensitivity. They also told me you cannot change the reading but you can reset it. The cell is 4days old so cleaning it would not make a difference. Its all good now.
    Aqua-rite Aqr-x296 T3 15k
    Autopilot Dig-220/Sc-36(replaced)
    Inground pool 8.5k gallons
    Diamond Brite,built 2003
    DE filter

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    P. Pines, Florida
    Posts
    29

    Re: Setting initial salt level for aquarite How to?

    Two days after I installed the system it started reading a normal level of 3600-3700 and its been working great producing enough chlorine at 50% output. I really like this system so far plus the parts are more reasonably priced than my prior system.
    Aqua-rite Aqr-x296 T3 15k
    Autopilot Dig-220/Sc-36(replaced)
    Inground pool 8.5k gallons
    Diamond Brite,built 2003
    DE filter

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •