Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Sand filter leaking around multi valve nut

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2007
    Keokuk, Iowa

    Sand filter leaking around multi valve nut

    My 26"sand filter leaks intermittenly at the base. I have replaced the o-ring with a new one. this didn't help. I put o-ring lube on the new o-ring, this didn't help. Removed multi port valve again and checked for possible small cracks. Didn't see any. I tryed to tighten the lock ring down more, but its still will leak. Ist can go for a couple days and not leak, then start leaking again. My filter is running 19 lbs pressure on high speed. Welcome any ideas from all. Thanks

  2. Back To Top    #2
    Not sure this will work for you, but before putting my multiport valve back on, I put a bead of silicon caulking around it.

    Fixed all the leaks

  3. Back To Top    #3
    98xc600's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Southern MN
    Mine stared to leak and i put a thick layer of vaseline on the o-ring and both points it sealed to and it stop the leak for a week now! I hope it keeps holding Not sure what that o-ring lube is like?? might be smiler ??
    16' by 32' cornelius AG vinyl liner, 6' deep end, 14500 gal.
    Hayward 250 Lb sand filter
    Hayward 40 GPM pump
    2-2' by 20' sun grabber solar heater.
    4 gal Liquidator. BBB

  4. Back To Top    #4
    You should NEVER use Vaseline or other petroleum-based lubes on o-rings... You need to get silicon or teflon. Petroleum lubes degrade the o-rings.

    see this thread for similar info.

    8000 gallon 20' x 48" round vinyl frame pool, 12" sand filter (don't have the specs on the pump), TF100 test kit
    Handy Links: PoolMath, TF-100 Test Kit, Pool School, CYA-Chlorine Chart
    "Shock" is a process, not a product!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts